Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksVerleng je deelname aan het ANVR AVG-programma

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Verleng je deelname aan het ANVR AVG-programma

Donderdag 28 februari 2019
De AVG is in mei 2018 ingevoerd en inmiddels zijn door de Autoriteit Persoonsgegevens de eerste boetes uitgedeeld. De ANVR heeft in 2018 een ANVR AVG programma aan de leden beschikbaar gesteld waarmee leden via een eenvoudig stappenplan konden voldoen aan de AVG regels. De toegang tot dat programma loopt medio 2019 af. Voor € 100,- p.j. kunnen leden nu de toegang tot het AVG-programma verlengen. Men kan dan gebruik blijven maken van het programma, de juridische AVG helpdesk en het programma wordt geactualiseerd o.m. voor de komende e-Privacy Verordening.

Eerste boetes door AP uitgedeeld
Als bekend is op 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing geworden. Het toezicht op de AVG wordt uitgevoerd door de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP zit zeker niet stil. Allerlei sectoren en organisaties zijn sindsdien door de AP gecontroleerd. In 2018 zijn bijna 21.000 datalekken gemeld: een verdubbeling t.o.v. 2017. In het merendeel van de gevallen vanwege het verzenden van persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger of kwijtgeraakte gegevens door verloren usb-sticks, hacking, phishing of malware. Inmiddels zijn de eerste boetes uitgedeeld zoals €600.000 aan Uber voor het te laat melden van een datalek. De AP komt op dit punt meer en meer op stoom. Checks laten zien dat wie bij een lek helemaal niks aan AVG heeft gedaan dan echt een probleem heeft.

Verlenging van het ANVR AVG programma
De ANVR heeft in 2018 aan de leden het ANVR AVG-programma van de Stichting AVG voor Verenigingen beschikbaar gesteld. In een praktisch stappenplan konden leden hierbij voldoen aan de wettelijke eisen. Hiervoor werd een toegangscode beschikbaar gesteld. Bijna 70% van de leden heeft geheel of gedeeltelijk gebruik gemaakt van het ANVR AVG programma; in vergelijking met andere verenigingen een zeer hoog percentage. Dankzij dit programma hebben bedrijven via een praktisch stappenplan zich gereed kunnen maken voor de AVG-wet. De toegangscode loopt echter medio dit jaar af.

Het is uiteraard van belang om blijvend te kunnen aantonen dat je voldoet aan de AVG. De ANVR biedt aan de leden daarom de mogelijkheid dit programma te blijven gebruiken. De ANVR heeft met AVG-verenigingen een tarief afgesproken van  €100,- per jaar of €25,- per kwartaal. In het programma zijn inmiddels ook nieuwe functies opgenomen die het AVG-werk makkelijker maken, zoals een automatische AVG-verklaring. Het bedrag is inclusief de gratis telefonische juridische AVG Helpdesk. Daarnaast wordt de AVG-tool ook aangepast voor de gevolgen van de nieuwe e-Privacy verordening, die zo rond 2020 in definitieve wetten zal worden vastgelegd. Deze e-Privacy verordening zal o.a. tot een herziening leiden van de cookie-regels. 

Hoe het AVG programma te verlengen

De ANVR adviseert je je licentie te verlengen vóór 25 juni a.s. Dat is namelijk de einddatum van je AVG-programma. Verleng je niet, dan zullen je gegevens nog 1 maand worden bewaard (na 25 juni). Daarna worden deze vernietigd. Het verlengen kan als volgt:

  1. Log in middels deze link (https://www.avg-programma.nl/r/mijnlicentie?org=ANVR) op het AVG-programma
  2. In de rechterbovenhoek staat de melding dat je licentie per 25 juni verloopt
  3. Klik op deze melding en maak je keuze tussen een licentie voor een jaar of kwartaal

Alsnog deelnemen aan het ANVR/AVG programma?
Geen probleem. Leden die nog niet hebben deelgenomen aan het ANVR AVG programma kunnen dat alsnog doen. Neem hiervoor contact op met secretariaat@anvr.nl.