Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
​Nieuwe reisbeperkingen opgelegd door landen: niet in alle gevallen reden tot kosteloos annuleren

Maandag 29 november 2021
In verband met de opkomst van de Omikron-variant van het Corona-virus hebben meerdere bestemmingen nieuwe beperkende maatregelen opgelegd aan inkomende reizigers. In veel gevallen raakt dat aan de uitvoering van vakanties, zoals bijvoorbeeld in het geval van Zwitserland. Wat zijn de juridische gevolgen van deze maatregelen?

Quarantaineplicht
"Sinds afgelopen zaterdag geldt in Zwitserland voor alle inkomende reizigers uit Nederland dat zij een negatief testresultaat moeten laten zien én dat zij na binnenkomst 10 dagen in quarantaine moeten. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde reizigers. Dat betekent dat er op geen enkele manier te ontkomen is aan de quarantaineplicht. Dat betekent in alle waarschijnlijkheid dat de reiziger de mogelijkheid heeft gebruik te maken van BW 7:509 lid 3. In dit geval geldt dan dat de quarantaineplicht zelf een onvermijdbare en buitengewone omstandigheid is", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Wij raden daarom nadrukkelijk aan met de klant in gesprek te gaan om de reis om te boeken naar een andere reisperiode en/of andere bestemming".

Lockdown
"Ook als een bestemming volledig in lockdown is, kan de reisorganisatie de reisovereenkomst waarschijnlijk niet uitvoeren conform afspraak. Dan geldt o.m. hetgeen bepaald in BW 7:508. Ook in die omstandigheid is het daarom verstandig om met de klant de mogelijkheden te onderzoeken van omboeken naar een andere periode", zegt Radstake.

2G of negatief testresultaat
"Het is nadrukkelijk anders als een bestemming het zogenoemde 2G-beleid hanteert (als dan niet met aanvullende testeisen). Als een klant geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs kan overleggen, ligt dat in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger. Hetzelfde geldt als een reiziger onverhoopt geen negatief testresultaat kan overleggen. Het is wel aan te raden ook in dat geval de klant daar waar mogelijk de kans te bieden om te boeken naar een andere periode en/of bestemming", aldus Radstake.