Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Duitsland stelt stopzetting vrijstelling reisbureauregeling voor non-EU reisorganisatoren een jaar uit.

Vrijdag 3 december 2021
Eind maart 2021 heeft Duitsland gesteld dat het voor niet in de EU gevestigde reisorganisatoren vanaf 2022 niet meer mogelijk is de reisbureauregeling toe te passen op de door hen verkochte reizen, welke plaatsvinden in Duitsland.

​Met ingang van die datum zouden dan de 'normale' btw-regels gelden voor deze diensten in Duitsland. Voor niet in een EU land (b.v. Zwitserland) gevestigde reisorganisatoren zou dan vanaf 2022 Duitse btw verschuldigd zijn over hotelovernachtingen, personenvervoer (voor zover dat in Duitsland plaatsvindt) en ook de verstrekking van spijzen en dranken in Duitsland. Duitsland heeft echter nu deze regeling uitgesteld tot 31/12/2022.

Deze beperking van de reisbureauregeling in Duitsland zou ook mogelijk impact hebben gehad op in Nederland gevestigde reisagenten, welke bemiddelen bij de totstandkoming van een reis namens particulieren bij een non-EU touroperator en hiervoor een vergoeding in rekening brengen aan de particulieren. Kortom een hoop gedoe voor in Zwitserland gevestigde ANVR touroperators maar mogelijk ook voor reisagenten is voorlopig een jaar opgeschoven.
De ANVR- BTW commissie volgt dit nauwgezet en ook in ECTAA-verband wordt dit goed in de gaten gehouden. Voorlopig echter dus uitstel