Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksJuiste prijsvermelding kernpunt van Reclamecode Reisaanbiedingen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Juiste prijsvermelding kernpunt van Reclamecode Reisaanbiedingen

Dinsdag 14 december 2021
Ruim 60% van de klachten ingediend bij de Reclamecode Commissie betreffen oneerlijke reclame en meer dan 50% gaat over digitale marketing communicatie. Van alle klachten gaat gemiddeld 6% over de reissector. Dat bleek donderdag 9 december jl. tijdens het drukbezochte webinar georganiseerd door de ANVR en de Stichting Reclamecode over de toepassing van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Prijsvermelding
"Veel van de klachten ingediend bij de stichting Reclamecode tegen reisondernemers betreft de juiste prijsvermelding in een reclame-uiting of een uitnodiging tot aankoop. Daarover zijn duidelijke richtlijnen opgenomen in de Nederlandse Reclamecode in het algemeen en de speciale Reclamecode Reisaanbiedingen in het bijzonder", zegt Frank Radstake van de ANVR. " Dat betekent dat alle op het moment van publicatie bekende vaste onvermijdbare kosten in de prijs zelf dienen te zijn verdisconteerd. Ten aanzien van de variabele onvermijdbare kosten geldt dat de consument in één oogopslag moet zien welke extra kosten er zijn en hoe hoog deze zijn. Als het niet mogelijk is de hoogte van de variabele onvermijdbare kosten bij de prijs te noemen, dient in elk geval te worden vermeld hoe deze kosten kunnen worden berekend".

Tijdens het webinar gaf Fiona Vening (stichting Reclamecode) verschillende voorbeelden van uitspraken van de Reclamecode Commissie waarbij de Commissie had geoordeeld dat de reclame in strijd was met de Nederlandse Reclamecode of de Reclamecode Reisaanbiedingen: geadverteerde prijs blijkt pas in het boekingsproces p.p.p.n. te zijn, geen duidelijke prijsvermelding waarbij de variabele onvermijdbare kosten in één oogopslag te zien zijn bij hotelvouchers én verhoging prijs na boeking van de reis vanwege een prijsfout van de adverteerder (zie de download van de presentatie op het ledendeel).

Vanaf prijs en beschikbaarheid
In de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) staat in art. V. het volgende over beschikbaarheid: (1) aanbieders zorgen voor een redelijke beschikbaarheid van de door hen in reclame-uitingen aangeboden diensten voor de genoemde prijs en (2) reclame-uitingen voor diensten die niet meer beschikbaar zijn, zullen onverwijld worden gestaakt. De vraag is dan wat een redelijke beschikbaarheid is? Aanbieders onthouden zich van het aanbieden van diensten als er een gegrond vermoeden bestaat dat zij deze diensten niet tegen die prijs kunnen (laten) verrichten gedurende een periode en in een hoeveelheid die – rekening houdend met de dienst, de omvang van de voor de dienst gevoerde reclame en de aangeboden prijs – redelijk is (geen lokkertjes).
In de bijlage staan 6 relevante uitspraken van de Reclamecode Commissie die een goed idee geven wanneer er al dan niet sprake is van een overtreding van deze regel.