Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksZware lockdown leidt niet tot aanpassing reisadviezen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Zware lockdown leidt niet tot aanpassing reisadviezen

Zaterdag 18 december 2021
Het kabinet heeft zojuist een zware lockdown afgekondigd, ingaand op zondag 19 december om 5.00 uur en geldt tot tenminste 14 januari 2022. Belangrijkste wijzigingen hierbij voor de reissector zijn het invoeren, voor het reizen naar Nederland van buiten de EU/Schengen, van tenminste een testbewijs voor alle reizigers en een quarantaineverplichting voor reizigers uit een zeer hoog risicogebied.

Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Deze maatregelen gelden echter pas vanaf 22 december aanstaande.

"Het is teleurstellend dat het kabinet net als vorig jaar heeft moeten besluiten tot het afkondigen van een volledige lockdown, maar het is in ieder geval redelijk positief nieuws dat de termijn van de maatregelen overzichtelijk is. Als de overheid erin slaagt volgens hun ambitie de boostercampagne nog verder te versnellen en inderdaad per medio januari alle mensen van 18 jaar en ouder 'geboosterd' te hebben, kunnen de maatregelen hopelijk ook snel weer worden afgebouwd", zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. "Het belangrijkste voor reisondernemingen is dat de overheid deze keer - anders dan vorig jaar - niet komt met een algeheel advies tegen buitenlandse reizen. Uit alle onderzoeken blijkt trouwens steeds weer dat dit ook helemaal geen effectieve strategie is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gaat uiteindelijk om gedrag en niet waar je bent". Hugo de Jonge adviseerde dan ook tijdens de persconferentie dat als je op vakantie gaat hou je aan de regels van het land.

"Daar waar het veilig mogelijk is zullen we de komende periode dan ook reizen blijven uitvoeren, ook rekening houdend met de aankomende test- en quarantaineverplichting. Omdat er hier geen sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden op de bestemming, leiden deze maatregelen nu niet tot de mogelijkheid voor de klant om hun reis kosteloos te annuleren. Vanzelfsprekend zullen reisondernemingen desgewenst in samenspraak wel kijken in hoeverre het mogelijk is een reis om te boeken naar een andere bestemming en/of reisperiode", zegt Oostdam. 

Kijk voor de actuele reisadviezen op de website van Nederland Wereldwijd.