Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksUitgangspunten ACM voor reissector bij reizen naar Oranje gebieden

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Uitgangspunten ACM voor reissector bij reizen naar Oranje gebieden

Dinsdag 21 december 2021
De ACM heeft uitgangspunten voor de reissector geformuleerd - voor het verstrekken van informatie bij het uitvoeren van reizen naar gebieden met een Oranje reisadvies - die zij de komende periode zullen inzetten bij het toezicht op de reisbranche. Dat kregen bijna 150 deelnemers te horen tijdens één van de drukst bezochte wekelijkse ANVR vragenuurtjes op vrijdag 17 december jl. De ACM gaf ook een aantal goede voorbeelden.

​"Het is niet mijn inschatting dat de ACM meteen formeel zal gaan optreden tegen reisbedrijven die hun informatievoorziening nog niet helemaal op orde hebben. Behalve natuurlijk als het overduidelijk met opzet verkeerd wordt gedaan, zegt Frank Radstake van de ANVR. "Ik ga er vanuit dat een onderneming in eerste instantie informeel zal worden gewezen op een tekortkoming en er de ruimte zal worden geboden dat te herstellen".

"De ACM houdt toezicht op de reisbranche op basis van generieke consumentenwetgeving, bijvoorbeeld de wet oneerlijke handelspraktijken én de wet op de pakketreisovereenkomst en kijkt onder meer naar (juiste) informatievertrekking en prijstransparantie. Dat laatste onderwerp kwam trouwens ook al aan de orde in het webinar over verantwoorde reclame van twee weken geleden", zegt Frank Radstake. "Bij het aanbieden van reizen naar bestemmingen met een Oranje reisadvies verwacht de ACM dat reisondernemingen de reiziger op duidelijke, correcte en goed vindbare wijze informatie bieden over de kleurcode van het reisadvies, de reis, de situatie op de bestemming en eventuele beperkende maatregelen die op de bestemming gelden én ook de mogelijkheden voor (al dan niet kosteloos) annuleren en omboeken".

In de download bij dit bericht vindt je de gehele presentatie van de ACM, inclusief goede voorbeelden