Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksAanpassing quarantaine logisch, aanpassing reisadvisering noodzakelijke volgende stap

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Aanpassing quarantaine logisch, aanpassing reisadvisering noodzakelijke volgende stap

Woensdag 26 januari 2022
Het sneeuwde in alle geweld een beetje onder tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers van VWS dinsdagavond, maar de Nederlandse overheid heeft ook besloten de quarantaine-adviezen voor reizigers (terug) naar Nederland aan te passen, om ze daarmee meer in lijn te brengen met de quarantaine-regels binnen Nederland. De ANVR heeft hier de voorbije anderhalve week nadrukkelijk voor geijverd bij VWS en BuZa.

"De regels omtrent quarantaine voor reizen (terug) naar Nederland bestonden al enige tijd en rondom de aanpassing van de quarantaineregels na de vorige persconferentie zijn die niet meteen aangepast. Dat leverde de absurde situatie op dat iemand die de booster-vaccinatie gehad heeft en in Nederland in contact is geweest met iemand die Covid19 heeft niet in quarantaine hoefde, terwijl dezelfde persoon die terugkeerde uit een zeerhoogrisicogebied wel in quarantaine moest, of ze nou in contact waren geweest met iemand met Covid19 of niet", zegt Frank Oostdam. "Het was logisch om dat meer met elkaar in lijn te brengen en we zijn blij dat per 2 februari a.s. de quarantaineplicht in ieder geval vervalt voor volledig gevaccineerden met een boosterprik van tenminste een week oud".

"Maar hoewel dit een belangrijke stap is voor in ieder geval de zeerhoogrisicogebieden buiten de Europese Unie, gaat het ons natuurlijk met name om de aanpassing van de reisadvisering naar die en alle andere bestemmingen buiten de Europese Unie. Vooral omdat steeds meer partijen onderschrijven wat wij al ruim anderhalf jaar roepen: reisbeperkingen helpen niet bij het voorkomen van verspreiden van het virus. Deze week meldde ook de gezaghebbende UNWTO dat weer", aldus Oostdam. "Dergelijke beperkingen leiden alleen maar tot heel veel schade aan mens en economie, hier en op de bestemmingen. Daarom zullen we de komende weken harder dan ooit ijveren voor onmiddellijke aanpassing van alle reisadviezen waarbij de negatieve advisering gebaseerd is op Covid19. Het moet nu echt op korte termijn van tafel".