Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksWerk met beddenbanken die rekening houden met legionellaprotocol

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Werk met beddenbanken die rekening houden met legionellaprotocol

Woensdag 6 maart 2019
Europees is er een lijst met hotels die meer dan één keer met Legionella, een gevaarlijke ziekte, in verband kunnen worden gebracht en onvoldoende maatregelen hebben genomen om dit risico te beperken. En niemand, geen reisorganisator of reisagent, wil zijn klant blootstellen aan het risico legionella op te lopen. ANVR-reisorganisaties houden hier al jaren rekening mee. En nu de beddenbanken!

In de afgelopen maanden heeft de ANVR óók beddenbanken verzocht maatregelen te nemen tegen deze hotels. Vele beddenbanken hebben inmiddels beloofd dit te doen. De ANVR adviseert dan ook te werken met beddenbanken die rekening houden met deze 'Legionella public alert list'.

Legionella-maatregelen nodig bij hotels in beddenbanken
Legionella is een vervelende en gevaarlijke ziekte. Reizen is een bekende risicofactor voor het oplopen van zo'n legionellalongontsteking. Van alle gemelde legionellosepatiënten in Nederland heeft bijna de helft tijdens de 14-daagse incubatieperiode een reis gemaakt of buiten de eigen woning overnacht.

ANVR-reisorganisatoren krijgen van de ANVR informatie als een accommodatie onvoldoende maatregelen neemt om het risico op een besmetting met deze gevaarlijke ziekte te minimaliseren. Voor reisagenten is dit niet werkbaar. Zij boeken vaak hotels vanuit een beddenbank. Dus is het handiger als de beddenbank werkt conform deze public alert list van ELDSNet, onderdeel ECDC.
Door deze Europese gezondheidsinstantie ECDC wordt namelijk een lijst bijgehouden van acco's  (hotels, campings, villa's, (cruise)schepen) waar méér dan 1 legionellabesmetting mee in verband kan worden gebracht (zgn. clustermeldingen).


Wat doet de ANVR?  
Het zgn. legionellaprotocol wordt in Nederland uitgevoerd door RIVM. De ANVR heeft hierover regelmatig overleg met RIVM en biedt organisatoren een handleiding inzake Legionellameldingen.
De ANVR heeft in de afgelopen maanden de beddenbanken aangeschreven en hen verzocht maatregelen te nemen tegen hotels die op de 'public alert list' staan.
Voor de beddenbanken is dit niet ingewikkeld. Zij kunnen zich aanmelden bij ELDSNet en krijgen
-zonder kosten- automatisch alle mutaties van deze lijst, zodat men maatregelen kan nemen.
Een behoorlijke groep beddenbanken heeft inmiddels aangegeven conform deze regels te werken en zich te abonneren op de legionellamailing. Hotels op deze alert list moeten zèlf maatregelen nemen, maar dit door de gezondheidsautoriteit van het betreffende land laten controleren. Zodra ELDSNet bericht heeft ontvangen van een verantwoordelijke gezondheidsautoriteit dat afdoende maatregelen zijn genomen, wordt de acco van de lijst verwijderd.

Beddenbanken die rekening houden met hotels op 'public alert list'
Hotelbeddenbanken die ons hebben laten weten zich te abonneren en maatregelen te nemen m.b.t. de gemelde accommodaties zijn:

- Hotels geboekt via Airtrade
- Expedia
- Hotelbeds (Bedsonline, GTA, Tourico)
- Teldar Travel 
- Jumbo Tours / Vakantiebed
- Hotels geboekt via Vuelandia
- Webbeds (Totalstay, JacTravel, Sunhotels, Lotsofhotels, FIT Ruums, Destinations of the World).

Aansprakelijkheid
Reisbureaus hebben weliswaar een aansprakelijkheidsverzekering, maar niemand wil zijn klant bloot stellen aan het legionellarisico. Als een reisagent een hotelovernachting combineert met bijvoorbeeld een vlucht is met de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst sprake van een pakketreis en kan de agent aansprakelijk worden gesteld als organisator. Daarom is het van groot belang risico's zo veel mogelijk te vermijden of te verminderen.

Advies ANVR
De keuze van beddenbanken op bovengenoemde lijst is voldoende om als ANVR te adviseren te werken met beddenbanken van deze lijst.
Er kunnen andere beddenbanken zijn waar je veel mee werkt en die nog niet op deze lijst staan.
Vraag of zij bereid zijn de 'public alert list' te respecteren en er zich op te abonneren. En geef ons in dat geval de naam, contactpersoon, telefoonnummer en emailadres van deze beddenbank door (ledeninfo@anvr.nl) zodat wij hen uitvoerig (in het Engels) kunnen informeren. Na bevestiging aan de ANVR kan deze beddenbank dan ook worden opgenomen in bovengenoemde lijst, zodat ook andere leden hier rekening mee kunnen houden.