Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksReisbureauregeling eind oktober weer onder aandacht EU: ANVR overlegt met Financiën

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Reisbureauregeling eind oktober weer onder aandacht EU: ANVR overlegt met Financiën

Donderdag 18 oktober 2018
Door de reisbranche wordt al jaren aangedrongen op een herziening van huidige EU-reisbureauregeling voor reisondernemingen. De Europese BTW-wetgeving voor reisondernemingen dateert uit 1977 en loopt hopeloos achter. In het ANVR Nieuws van 13 maart hebben wij je een update gegeven van de laatste ontwikkelingen wat betreft VAT directive (reisbureauregeling) in de EU. Afgelopen maanden hebben zich echter weer een aantal ontwikkelingen voorgedaan die de reisbureauregeling weer op de kaart hebben gezet.

Druk op reisbureauregeling
Om vaart te krijgen in de discussie heeft de EU het afgelopen jaar een onderzoek laten doen door KPMG. Hierbij een  link naar de resultaten van deze studie (een Nederlandse samenvatting  tref je bij het ANVR Nieuws van 13 maart aan.) waaraan wij ook via onze zusterorganisatie ECTAA aan hebben bij gedragen. De studie geeft in duidelijke woorden aan waar de huidige problemen liggen en wat er aangepast zou moeten worden.

Al voordat de studie was begonnen is de Europese Commissie inbreukprocedures gestart tegen diverse landen. Zo heeft Duitsland de inbreuk procedure verloren en heeft de European Court of Justice ("EcoJC") andermaal bevestigd dat de Tour Operating Margin Scheme ("TOMS") ook van toepassing is op B2B transactions en dat de marge berekend moet worden per transactie. Daarnaast zijn er vragen gesteld aan verschillende EU landen om een nadere toelichting te geven omtrent de toepassing van de reisbureauregeling naar aanleiding van bovenstaande studie. Kortom de druk op verschillende lidstaten om de reisbureauregeling in lijn te brengen met de EU VAT directive neemt toe!

Daarnaast heeft de Advocaat Generaal Bobek in de Alpenchalets (C-552/17) en Skarpa Travel (C-422/17) cases, aangegeven dat de reisbureauregeling één van de meest complexe BTW regelingen is binnen de EU BTW richtlijn en het is aan te raden dat de EU wetgever deze regeling vereenvoudigt.

EU organiseert Fiscalis
Door de EU wordt nu eind oktober een Fiscalis (een bijzondere EU-bijeenkomst over een specifiek fiscaal thema) gehouden over de reisbureauregeling. Gedurende 4 dagen spreken de overheidsvertegenwoordigers van alle lidstaten gespecialiseerd in de reisbureauregeling met elkaar. Het feit dat Duitsland deze Fiscalis host, geeft op zich wel aan dat ook Duitsland met de inbreukprocedure in zijn maag zit. De uitkomsten van de Fiscalis kunnen misschien leiden tot een herziening van de reisbureauregeling.

ministerie van financien.jpg
Overleg ANVR met Financiën
Gelet op de komende Fiscalis heeft de ANVR enkele dagen geleden overleg gevoerd met de vertegenwoordigers van het Ministerie van Financiën die namens Nederland deelnemen aan de Fiscalis. Nogmaals heeft de ANVR de probleempunten aan de orde gesteld. Quick wins als BTW-heffing op non-EU aanbieders en de globalisering, kunnen echter een definitieve oplossing in de weg staan. Een definitieve oplossing zou afschaffing van de reisbureauregeling kunnen zijn, gecombineerd met een eenvoudig one-stop-shop voor MKB-ondernemers. Dit kan voor veel landen wel eens op korte termijn een brug te ver zijn. Wat betreft de non-EU aanbieders is door de ANVR ook gewezen op het risico van de Brexit. Bij een harde Brexit wordt de positie van de UK fiscaal vergelijkbaar met die van Zwitserland. Tezamen met diverse lopende rechtszaken kan de Fiscalis wel eens een keerpunt zijn voor aanpassing van de EU reisbureauregeling. Tenslotte is door de ANVR aandacht gevraagd voor de specifieke situatie van accommodatieplatform aanbieders die in een aantal zuidelijke landen steeds meer worden ingezet als belastingregistratie en inningsbureaus voor centrale overheden.