Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksNieuwe situatie reisadvisering maakt gebruik "Oranje-verklaring" overbodig

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Nieuwe situatie reisadvisering maakt gebruik "Oranje-verklaring" overbodig

Donderdag 17 februari 2022
In juli vorig jaar heeft de ANVR voor haar leden een voorbeeld-verklaring opgesteld die kon worden gebruikt bij het verkopen van een reis naar een bestemming met een Oranje reisadvies op het moment van boeken én het moment van reizen. De ANVR krijgt nu veel vragen of deze verklaring nu ook nog gebruikt kan worden voor situaties waar een bestemming die nu op Groen of Geel staat in de toekomst alsnog weer een Oranje reisadvies krijgt.

​"We hebben deze verklaring gemaakt voor de situatie waarbij landen een negatief reisadvies hadden enkel en alleen vanwege de aanwezigheid van Covid-19 en er wel reizen konden worden uitgevoerd én de klant op vakantie wilde. Nu de overheid in haar beleid weer vrijwel geheel teruggaat naar de reisadviezen van voor Corona, is het gebruik van de verklaring niet meer nodig", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Sterker nog, dat past sinds gisteren niet meer. Immers, zelfs als de overheid in de toekomst zou besluiten een land vanwege Covid-19 alsnog op Oranje te zetten, dan is dat vanwege de aanwezigheid van een zogenaamde VOC (variant of concern – speciale virusvariant) op de plaats van bestemming. In een dergelijk geval is er hoogstwaarschijnlijk weer sprake van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden op de bestemming".

"De eerder door de klant getekende verklaringen gelden natuurlijk nog wel, maar zouden in principe niet meer nodig hoeven te zijn", aldus Radstake.