Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Reis- en luchtvaartbranche dringen bij kabinet aan op laten vallen testverplichting bij terugkeer uit non-EU-landen

Maandag 21 februari 2022
In een unieke, gezamenlijke noodkreet roepen luchtvaartmaatschappijen, cruise- en (zaken)reisbranche (waaronder ANVR) het kabinet op de huidige testverplichting bij terugkeer vanuit non-EU landen naar Nederland te laten vallen.

​In gezamenlijkheid hebben IATA, A4E, ANVR, BARIN, CLIA en NATM/CORTAS een brief gestuurd aan de betrokken minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister van Buitenlandse Zaken.

Deze partijen wijzen in de brief de ministers op het belang van de toeristische en reissector, want deze sectoren zorgen in de wereld én in Nederland voor méér dan 10% omzet en werkgelegenheid. Het -zonder restricties- kunnen reizen is hierbij uiteraard een voorwaarde.

De recent afgekondigde versoepelingen omtrent reisbeperkingen vanwege corona helpen, maar de nog steeds verplichte negatieve COVID-19 test bij terugkeer vanuit een non-EU land naar Nederland, zelfs voor volledig gevaccineerden en herstelden, is een struikelblok voor de (zaken)reiziger.
De branchevertegenwoordigers roepen de overheid dan ook op en dringen er op aan deze beperking op te heffen, in ieder geval voor gevaccineerden en herstelden.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam: "Een flink aantal Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Spanje, Ierland, Verenigd koninkrijk, Zweden en Zwitserland vragen op dit moment geen testverklaring meer voor volledig gevaccineerden en herstelden bij terugkeer naar hun land; ongeacht of men komt uit een EU of non-EU land. Het is uniek dat wij nu met een gezamenlijke oproep komen, maar alle partijen die deze brief onderschrijven hebben veel, heel veel last van de testverplichting bij terugkeer. Het beperkt niet alleen de vakantieganger om een vakantie te boeken buiten de EU, maar zet een enorme rem op de zakenreizen en de organisatie van  studie- en schoolreizen."

In de brief  wordt gewezen op de adviezen van de Europese Raad en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, alsmede op een recent onderzoek over Omikron, waaruit blijkt dat testen voor vertrek geen enkel effect heeft. "Het is precies de reden waarom de WHO en ECDC, de Europese RIVM, in het algemeen stellen dat reisbeperkingen ineffectief zijn. Overheid, laat de testverplichting bij terugkeer vallen.", aldus Oostdam.