Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR actualiseert Zakelijke voorwaarden

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR actualiseert Zakelijke voorwaarden

Dinsdag 22 maart 2022
ANVR heeft de Zakelijke Voorwaarden geactualiseerd voor 2022. Een belangrijke wijziging daarin is de verkorting van de betaaltermijn van twee naar één week. Deze aanpassing is nodig aangezien sinds 1 juli 2021 IATA de betaaltermijn heeft verkort naar één week.

De ANVR Zakelijke Voorwaarden worden gebruikt door ANVR-zakenreisbedrijven in het geval wordt geleverd op grond van een raamovereenkomst met de klant. In de raamovereenkomst zijn de afspraken tussen klant en de ANVR-zakenreisagent over en weer ingevuld, zoals tarieven en andere bedrijfsspecifieke zaken.
Uiteraard gaat de ANVR daar niet over, maar zij heeft wel een model voor de Raamovereenkomst opgesteld. De meer algemene bepalingen zijn opgenomen in de ANVR Zakelijke Voorwaarden.

Zakelijke voorwaarden en de raamovereenkomst horen onlosmakelijk bij elkaar. Indien er geen raamovereenkomst is dan gelden voor de ANVR-leden de ANVR Reizigersvoorwaarden en vallen boekingen onder de (wettelijke) consumentenbeschermingsregels. 
Deze zijn niet zo relevant voor zakenreizigers en dus is het van belang de Zakelijke voorwaarden + de raamovereenkomst goed vast te leggen. Ook de ANVR Zakelijke voorwaarden zijn overigens model-voorwaarden; opdrachtgever en zakenreisbedrijf kunnen in goed overleg hiervan afwijken.

In de  nieuwe ANVR Zakelijke voorwaarden wordt verwezen naar de meest recente wettelijke regels en is de tekst geactualiseerd. De grootste wijziging is echter de verkorting van de betalingstermijn van twee naar één week. Deze verkorting is doorgevoerd, omdat volgens de IATA-regels de reisagent sinds 1 juli 2021 wekelijks de airlines moet betalen (i.p.v. 1x per twee weken).

Walter Schut, adj. directeur ANVR: "We hebben de verkorting van de betaaltermijn lang kunnen tegenhouden, maar uiteindelijk hebben de airlines dit toch weten door te drukken. Zonder aanpassing van de Zakelijke voorwaarden moeten agenten de betalingen voor vliegtickets gaan voorfinancieren. Agenten zijn echter geen bank. Wij rekenen dus op begrip bij klanten hiervoor. Een alternatief is uiteraard de afhandeling van de betaling via een creditcard. Schut vervolgt: "Opdrachtgevers prevaleren soms eigen voorwaarden. Wij begrijpen dat wel, maar het is veelal niet verstandig. De ANVR Zakelijke voorwaarden zijn specifiek toegesneden op het leveren van diensten op het terrein van reizen. Een zorgvuldige en juiste omgang met bijv. klantgegevens is opgenomen en gewaarborgd in de ANVR Zakelijke voorwaarden. In het belang van zakenreisbedrijf én klant adviseert de ANVR dan ook dringend de Zakelijke voorwaarden samen met de raamovereenkomst af te sluiten."


Zakenreisbedrijven, aangesloten bij de ANVR, kunnen met deze voorwaarden de zakelijke reizigers goed ondersteunen. ANVR checkt zelf jaarlijks alle ANVR-leden en controleert of hun aansprakelijkheidsverzekering voldoet aan de door ANVR gestelde minimumeisen. Klanten hebben zo de zekerheid dat voorwaarden en verzekeringen goed zijn geregeld bij ANVR-zakenreisbedrijven.

Je vindt de ANVR Zakelijke Voorwaarden (in Nederlands en Engels) plus Model Raamovereenkomst op het ledendeel van
www.anvr.nl bij het onderwerp ANVR Zakelijke Voorwaarden. De download in het Nederlands is tevens beschikbaar openbaar bij het onderwerp ‘Zakenreis’ onder ‘Bedrijven’ en in het Engels onder ‘English -Travel Booking Terms & Conditions’ .

Voor gebruiksgemak in de praktijk is er zowel voor de Nederlandse als Engelse versie een vaste link:
www.anvr.nl/zakelijkevoorwaarden.pdf
www.anvr.nl/businesstermsandconditions.pdf