Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links21 Russische luchtvaartmaatschappijen op zwarte lijst EU

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
21 Russische luchtvaartmaatschappijen op zwarte lijst EU

Dinsdag 12 april 2022
De Europese commissie heeft op 11 april een nieuwe EU Air Safety List gepubliceerd van luchtvaartmaatschappijen die niet voldoen aan de noodzakelijke internationale veiligheids standaard. Deze luchtvaartmaatschappijen mogen niet of met restricties vliegen binnen de EU, maar van belang is ook dat reizigers geïnformeerd moeten worden en aanspraak maken op omboeking of kosteloze annulering als hun vlucht wordt uitgevoerd met een carrier die op deze zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen staat. Voor 21 Russische luchtvaartmaatschappijen bestaan nu grote twijfels t.a.v. de veiligheid, bij gebrek aan geldige certificaten.

​Verder zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de EU Air Safety List van een half jaar geleden.

Totaal worden nu 117 luchtvaartmaatschappijen geweerd uit de EU:

  • 90 airlines uit 15 verschillende landen als gevolg van een gebrek aan voldoende veiligheidsmaatregelen door de luchtvaart autoriteit in deze landen (geen wijziging t.a.v. vorige lijst).
  • 21 airlines gecertificeerd in Rusland, alsmede  6 individuele maatschappijen uit andere landen met serieuze veiligheids tekortkomingen: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria) and Air Zimbabwe (Zimbabwe).
  • Van 2 airlines mogen (nog altijd) alleen specifieke toestellen naar de EU vliegen: Iran Air (Iran) and Air Koryo (Noord Korea).

Klik hier voor de volledige lijst. 

Reisagenten en organisatoren zijn op grond vaEU-verordening 2111/2005 verplicht om de zwarte lijst onder de aandacht van passagiers te brengen. Als de reiziger een contract heeft met een organisator voor een buiten Europa door een airline op de zwarte lijst uit te voeren vlucht, maakt hij aanspraak op omboeking of kosteloze annulering.

Indien de reiziger, na hierover te zijn geïnformeerd, toch bereid is te reizen met een black listed carrier, moet worden vastgelegd dat de passagier uitdrukkelijk over de identiteit van de 'zwarte carrier' is geïnformeerd, met boeking van de vlucht vrijwillig akkoord gaat en voor zover nodig afstand doet van een eventueel recht op kosteloze annulering of omboeking. Je kan hierbij gebruik maken van een model informatieverklaring dat door de ANVR in samenwerking met haar Europese zusterorganisaties is ontwikkeld. Zie hiervoor Luchtvaart/Zwarte lijst