Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR/GfK maart '22: 6% méér boekingen dan in maart ‘19

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR/GfK maart '22: 6% méér boekingen dan in maart ‘19

Vrijdag 22 april 2022
Ondanks de oorlog in Oekraïne is het aantal boekingen in maart 2022 6% hoger dan in maart 2019. Het aandeel van de verre bestemmingen (buiten Europa) groeit wel maar is nog zeker niet op het oude niveau. Buiten Europa zijn vooral de ABC-eilanden populair. Binnen Europa is er flinke groei bij de grootste bestemmingen en Noord-Europa.

​Uit reacties van diverse reisondernemingen bleek dat na de inval in Oekraïne (24/2)  de consument in eerste één á twee weken even een afwachtende houding aannam, maar in de laatste weken van maart is dat weer meer dan goed gemaakt. We maken een vergelijking met 2019, aangezien de jaren 2020 als 2021 sterk beïnvloed werden door de coronapandemie en zo geen goede vergelijk geven voor de ontwikkeling van het aantal boekingen. Uiteraard moet hierbij  rekening worden gehouden met een zekere "inhaalvraag" van de consument. Het betreft deels een inhaal van klanten die nog een afwachtende houding hadden in de periode okt/jan, als klanten die in de afgelopen 2 jaar niet op vakantie zijn geweest.

Kijkend naar de verhouding EU/ICA is nog steeds sprake dat de klant relatief dichtbij boekt;  15% boekt buiten Europa; dat is hoger dan de 13% in februari 2022, maar in maart 2019 boekte 18% een bestemming buiten Europa.  Naar bestemming wordt  Zuid-Amerika (en dan met name de ABC-eilanden en Mexico) goed geboekt. De VS en Afrika blijven iets achter op 2019. Azië en Oceanië lagen in maart 2022 nog meer dan 40% achter op de boekingen in maart 2019.

Binnen Europa is een flinke groei bij alle topbestemmingen. De 6 meest geboekte bestemmingen  (Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Griekenland) laten  een flinke groei zien.  Het zelfde geldt voor Portugal (+25%). Ook de Scandinavische bestemmingen Denemarken, Zweden en vooral Noorwegen (+37%) groeien fors in boekingen. Tsjechië noteerde een -20%.

Bij Publicaties - ANVR/GfK Boekingsmonitor kun je deze cijfers en die van eerdere maanden terugvinden. De ANVR/GfK-steekproef wordt gedaan onder meer dan 50.000 consumenten.