Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksCoördinerende alarmcentrale per 1 april 2019

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Coördinerende alarmcentrale per 1 april 2019

Woensdag 20 maart 2019
SOS International zal van 1 april 2019 tot 1 april 2020 de rol van coördinerende alarmcentrale overnemen van Eurocross Assistance. De dienstdoende alarmcentrale verleent, namens de gezamenlijke Nederlandse alarmcentrales, hulp aan Nederlanders die in het buitenland bij een noodsituatie betrokken zijn.

Voorbeelden van noodsituaties zijn grote (verkeers-) ongevallen, brand, oorlogsgeweld, terrorisme, epidemieën en natuurgeweld. De ANVR hanteert de term 'noodsituatie' zodat geen verwarring ontstaat met de term 'calamiteit' die door de Stichting Calamiteitenfonds Reizen wordt gebruikt.

De dienstdoende alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar. De rol van de coördinerende alarmcentrale is door de gezamenlijke alarmcentrales ingesteld om te zorgen dat de noodzakelijke hulpverlening direct op gang komt - ongeacht de vraag via welke organisatie de uit Nederland afkomstige betrokkenen feitelijk voor hulpverlening verzekerd zijn. Als een touroperator het komende jaar wordt geconfronteerd met een dergelijke noodsituatie en er is een duidelijke hulpvraag dan kan meteen contact worden opgenomen met SOS International : tel. 020-6515151.

In het ANVR-noodplan vind je in bijlage 2 een overzicht van de coördinerende alarmcentrales per jaar, steeds ingaand op 1 april. De memo 'Wat te doen bij noodsituaties' (advies aan touroperators) geeft informatie en nuttige tips op basis van de geldende ANVR-voorwaarden.