Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksFinanciële ratio's reisbureaus nog steeds actueel voor agent en touroperator!

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Financiële ratio's reisbureaus nog steeds actueel voor agent en touroperator!

Donderdag 21 maart 2019
10 jaar geleden heeft de ANVR een systeem van financiële kerncijfers voor reisbureaus ontwikkeld. Via deze cijfers kunnen touroperators snel en eenvoudig inzicht krijgen in het vermogen van reisagenten om aan zijn betalingsverplichting te voldoen zonder dat de reisagent zijn gehele financiële rekening hoeft prijs te geven. Het systeem wordt met succes nog steeds gebruikt.

Enig inzicht in financiële situatie van reisagent niet onredelijk
Reisagenten innen aanbetalingen en reissommen van klanten t.b.v. van reisorganisatoren. Touroperators zouden hiervoor bankgaranties kunnen vragen maar als iedere touroperator dit doet, kan geen agent daaraan voldoen. Gelet op het innen van touroperatorgelden is het niet onredelijk dat inzicht wordt gegeven in de financiële situatie van een reisagent en zijn mogelijkheden om aan zijn betalingsverplichting te voldoen richting touroperator.  De reisorganisator is echter ook  (deels) concurrent van de reisagent. Niet elke reisagent wil daarom alles over zijn bedrijf prijs geven.

Financiële kernratio's
In 2009 heeft de ANVR daarom een systeem van financiële kerncijfers ontwikkeld. Volgens dit systeem kunnen reisagenten een beperkt aantal gestandaardiseerde financiële kerncijfers leveren aan de touroperators. Deze kerncijfers in de vorm van financiële verhoudingsgetallen (ratio's) geven de touroperator geen volledig financieel overzicht, maar wél een duidelijk en redelijk inzicht in het vermogen van een reisagent om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Het voordeel voor de agent is dat hij niet voor elke touroperator weer andere cijfers hoeft aan te leveren of volledig financieel inzicht te geven. Voor de touroperator is het voordeel dat de aangeleverde ratio's vergelijkbaar zijn in de tijd en tussen reisagenten. Hij hoeft dus geen tijd te besteden aan het doornemen van jaarrekeningen en deze vergelijkbaar te maken.


Jaar- en kwartaalcijfers
Er zijn slechts 4 ratio's (verhoudingsgetallen) voor jaarcijfers en 2 ratio's voor kwartaalcijfers. De ratio's kunnen door iedere accountant of administratiekantoor op grond van de jaarcijfers worden geleverd. De voor deze ratio's geldende modellen zijn te vinden in de downloads op het ledendeel van www.anvr.nl bij het onderwerp 'Kerncijfers'. 
De touroperator kan verzoeken om aanlevering van kwartaalcijfers indien de situatie hiertoe aanleiding geeft. Deze cijfers mogen door het reisbureau zelf worden opgesteld.
 
Aanbevolen maar niet verplicht
Reisbureaus zijn niet verplicht om ratio's aan te leveren. Dit zijn afspraken tussen agent en touroperator. ANVR kan/wil dit niet afdwingen. De ANVR merkt wel op dat nu, 10 jaar later, touroperators nog steeds gebruik maken van deze methode en de cijfers opvragen.
De modellen zijn in de afgelopen 10 jaar vrijwel niet gewijzigd. Wel is er nu  een kleine aanpassing: nu SGR samenstellingsverklaringen accepteert is dit als mogelijkheid opgenomen in de te verstrekken verklaring aan de touroperators, dit op verzoek van accountantskantoren.