Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksIATA Risk Status B of C? Indienen jaarrekening in 2022 niet verplicht

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
IATA Risk Status B of C? Indienen jaarrekening in 2022 niet verplicht

Maandag 27 juni 2022
In het overleg tussen IATA, agenten en luchtvaartmaatschappijen heeft IATA gemeld dat IATA agenten die bij IATA een risk status B of C hebben, in 2022 niet verplicht zijn hun jaarrekening in te leveren. Zij ontvangen hiervoor ook geen uitnodiging.

De risk status van jouw organisatie kun je in de IATA Customer Portal controleren (login verplicht).

IATA-agenten met een "Risk status A" moeten dit jaar normaal hun jaarcijfers inleveren bij IATA. Zij ontvangen hiervoor van IATA een uitnodiging. Zoals al gemeld in ons bericht van 21 juni 2022 moeten de jaarcijfers dit jaar als uitzondering uiterlijk eind augustus 2022 door IATA zijn ontvangen. Op 7 februari 2022 hebben wij gemeld dat de beoordeling in 2022 alleen zal plaatsvinden over de zgn. "working capital".

Ofschoon IATA-agenten met een Risk status B of C niet verplicht zijn hun jaarcijfers in te leveren,, mogen zij dit wel vrijwillig doen. Dit is vooral zinvol als de IATA-agent van mening is dat zij dit jaar aan alle financiële criteria voldoen. Dit zal niet in alle gevallen ertoe leiden dat de risk status zal worden aangepast, maar IATA registreert dit jaar dan in ieder geval wel dat jouw jaarcijfers dit jaar voldoen aan de LFC van 2022. Dit wordt dan bij de beoordeling in 2023 eveneens meegeteld.

Als je vrijwillig jouw jaarrekening wilt verstrekken aan IATA, dan dien je hiervoor aan IATA een verzoek te sturen via de IATA Customer Portal.

Voor meer informatie kun je jouw vragen en opmerkingen sturen aan luchtvaart@anvr.nl

Q & A                              iatalogo_verkleind.jpg

Wat heeft het voor gevolgen als je de jaarcijfers niet inlevert (en de cijfers voldoen dit jaar niet aan de LFC)?
Dan verandert er niets, de huidige risk status blijft ongewijzigd. IATA zal dan "pro forma" vastleggen dat de organisatie dit jaar niet voldoet aan de LFC.

Is het verstandig om de cijfers in te leveren?
Alleen als jouw organisatie dit jaar voldoet aan de LFC, dan doe je er verstandig aan om je jaarcijfers in te leveren. Als je ook vorig jaar voldeed aan de LFC, dan zal de risk status worden gewijzigd en heeft dit gunstige gevolgen voor je financiële garantie en de remittance holding capacity (RHC) bij IATA.

Als je dit jaar voldoet aan de LFC maar vorig jaar niet, dan is het desondanks verstandig je jaarcijfers in te leveren bij IATA. In dat geval zal IATA wel het resultaat van de beoordeling van de jaarcijfers registreren. Als je dan volgend jaar ook voldoet aan de LFC, dan zal volgend jaar de risk status gewijzigd worden in A en heeft dit dan positieve gevolgen voor je financiële garantie en de RHC. 

Waar is bepaald hoe de Risk status van mijn organisatie door IATA wordt bepaald?
De risk status is beschreven in IATA-resolutie 812, sectie 5.2.1.1. Deze IATA Resolutie is opgenomen in het IATA Travel Agent Handbook, die je hier kunt downloaden.