Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksCalamiteit vastgesteld Nieuw- Zeeland (Christchurch)

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Calamiteit vastgesteld Nieuw- Zeeland (Christchurch)

Vrijdag 29 maart 2019
De Calamiteitencommissie heeft voor het recente molest in Nieuw-Zeeland (de aanslagen op moskeeën in Christchurch) de volgende besluiten genomen:

  • Vaststelling van een calamiteit vanaf 15 maart 2019 voor Christchurch, Nieuw-Zeeland op basis van molest.
  • Vaststelling van een uitkeringsvatbare situatie op 15 en 16 maart 2019 als gevolg van deze calamiteit voor die delen van Christchurch waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van genoemde calamiteit, en de hierdoor aangetaste infrastructuur, niet langer in staat zijn hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
    De aangetaste infrastructuur wordt veroorzaakt door de afsluiting van een gedeelte van de stad, zodat o.a. hotels niet bereikbaar waren.
Uitvoeringsinstructie
De uitkeringsvatbare situatie geldt voor die delen van Christchurch waar de aan het fonds deelnemende reisorganisatoren als gevolg van deze calamiteit niet langer in staat waren hun verplichtingen uit de reisovereenkomst na te komen.
 
Deelnemers kunnen voor reizen die op 15 maart 2019 al waren aangevangen (uit Nederland vertrokken) en die ter plaatse - als gevolg van het molest - niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. 
De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.
 
Indien reisaanpassing niet mogelijk bleek en de reis (tijdelijk) moest worden gestaakt dan heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen.
Deze uitkering komt aanvullend op de vergoeding van meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen – c.q. van de repatriëring - aan de reisorganisator.
De reisorganisator keert de vergoeding van de niet-genoten dagen aan de consument uit en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen. 
Hij geeft ook een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf. Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.
 
Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 15 maart 2019 (na de aanslagen) geldt dat de (gevolgen van) het molest in Christchurch, Nieuw-Zeeland bij deelnemers verondersteld worden bekend te zijn. 
(De gevolgen van) dit molest vormt geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. De deelnemer is daarom zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.
 
Gedwongen langer verblijf na afloop van de geboekte reisperiode is niet onder de garantieregeling van het Calamiteitenfonds gedekt. Wellicht kunnen klanten een beroep doen op hun reisverzekeraar.