Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksACM bij ANVR Vandaag: meer transparantie nodig bij reisadvertenties

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ACM bij ANVR Vandaag: meer transparantie nodig bij reisadvertenties

Donderdag 29 september 2022
Tijdens ANVR Vandaag van vrijdag 23 september jl. was de ACM te gast om een toelichting te geven op hun veranderde inzichten inzake prijstransparantie en reclame voor reizen en reisdiensten. De nieuwe inzichten van de ACM komen voort uit technologische ontwikkelingen, gedragswetenschappelijke inzichten en juridische ontwikkelingen. Belangrijke wijziging is het uitfaseren van het gebruik van een icoontje (i-tje) om aanvullende kosten te communiceren.

"We zijn het als ANVR-reisbedrijven eens met de ACM dat het voor de klant inzichtelijker is als we de aanvullende kosten communiceren op een meer in het oog springende wijze, dus zonder het gebruik van een icoontje. De aanvullende kosten kunnen vanaf eind dit jaar direct bij de geadverteerde prijs worden gecommuniceerd", zegt Frank Radstake van de ANVR. "Daarmee bieden we de klant het noodzakelijke inzicht in de oriëntatiefase. Tijdens de boekingsfase – zeker als er sprake is van een kassabonsysteem – dienen alle kosten vanzelfsprekend te worden opgenomen in de optelsom".

"Tijdens de sessie van vorige week maakte de ACM ook duidelijk aan de aanwezigen dat zij vinden dat de aanvullende kosten die worden gecommuniceerd allemaal in 1 bedrag zouden moeten worden opgenomen. Dat vinden wij niet logisch en zeker niet duidelijker voor de consument", zegt Radstake. "De aanvullende kosten bij pakketreizen zijn doorgaans alleen boekingskosten en kosten calamiteitenfonds en in sommige gevallen lokale belastingen en heffingen. Die kunnen we prima op overzichtelijke wijze onder elkaar communiceren aan de klant, zonder te werken met een ingewikkelde optelsom. Zeker omdat er eigenlijk nooit klachten zijn over deze manier van werken".

"We blijven de komende maanden in gesprek met de ACM over deze onderwerpen. In de tussentijd is het alvast nadrukkelijk in het belang van de reisbedrijven om aan de slag te gaan met het vervangen van het i-symbool. Op woensdag 12 oktober a.s. van 16:00-17:00 uur organiseren we een digitale workshop over deze veranderingen voor onze leden".

Aanmelden voor de workshop op woensdag 12 oktober a.s. kan via de agenda.

De presentatie van de ACM vind je hier.