Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksVanaf 1 april is SOS International de coördinerende alarmcentrale

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Vanaf 1 april is SOS International de coördinerende alarmcentrale

Woensdag 22 maart 2023
Ieder jaar wisselen de 4 alarmcentrales de taak als nationaal aanspreekpunt voor Nederlanders in nood. In het ANVR Noodplan kun je de dienstdoende alarmcentrale en de ingedeelde periode terugvinden. Vanaf 1 april 2023 – 1 april 2024 vervult SOS International deze belangrijke taak.

De dienstdoende alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar. De rol van de coördinerende alarmcentrale is door de gezamenlijke alarmcentrales ingesteld om te zorgen dat de noodzakelijke hulpverlening direct op gang komt - ongeacht de vraag via welke organisatie de uit Nederland afkomstige betrokkenen feitelijk voor hulpverlening verzekerd zijn. Als een touroperator het komende jaar wordt geconfronteerd met een noodsituatie en er is een duidelijke hulpvraag dan kan meteen contact worden opgenomen met SOS International.

Voorbeelden van noodsituaties zijn grote (verkeers-) ongevallen, brand, oorlogsgeweld, terrorisme, epidemieën en natuurgeweld. De ANVR hanteert de term 'noodsituatie', zodat geen verwarring ontstaat met de term 'calamiteit' die door de Stichting Calamiteitenfonds Reizen wordt gebruikt.

Bekijk het vernieuwde ANVR noodplan voor de contactgegevens.

ANVR-leden moeten bereikbaar zijn via eventuele noodnummers, welke jaarlijks moeten worden opgegeven aan de ANVR of gecheckt of de eerder opgegeven nummers nog juist zijn. Het gaat om 1 of 2 nummers van de reisonderneming of callcenters die buiten kantooruren in noodgevallen kunnen worden opgeroepen. Deze noodnummers staan vermeld op het ledendeel van www.anvr.nl, zie 'wie zijn er lid van ANVR' – en vervolgens bij 'meer details' op de pagina met bedrijfsgegevens (als je op ledendeel MIJN ANVR bent ingelogd). Check of deze gegevens nog juist zijn en geef wijzigingen (o.v.v. ANVR-lidnummer per e-mail) door via secretariaat@anvr.nl.

Denk ook aan het regelmatig updaten van het eigen noodplan, zie hiervoor hoofdstuk 3 van het ANVR Noodplan. Om het noodplan goed uit te kunnen voeren is een regelmatige training van groot belang. We kunnen ons voorstellen dat daar niet overal tijd voor vrij kan worden gemaakt en dat je soms niet precies weet waar je moet beginnen.
Om hierbij ondersteuning te bieden aan onze leden organiseren we begin juni een online crisis training die voor alle leden te volgen is. Binnenkort volgt hierover meer informatie!