Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksANVR-GfK monitor februari 2023: forse groei in boekingen ook in februari 2023 (+18%)

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR-GfK monitor februari 2023: forse groei in boekingen ook in februari 2023 (+18%)

Dinsdag 28 maart 2023
Over deze nieuwe cijfers is vandaag tevens een persbericht uitgestuurd. De forse groei van het aantal boekingen in januari 2023 (meer dan 3 mln. boekingen) zet zich in februari door. Weliswaar geen all-time-high record, maar wel 18% meer boekingen ten opzichte van februari vorig jaar én februari 2019. Vorig jaar liepen de boekingen in februari sterk omhoog omdat in die maand er sprake was van een forse afschaling van Coronamaatregelen waarbij de oorlog in Oekraïne nog nauwelijks effect had op de cijfers. Het aandeel van de boekingen buiten Europa zakt verder terug naar 16%. Anders dan de afgelopen jaren, wordt dit niet zozeer beïnvloed door corona maar meer door de gestegen ticketprijzen op de verre bestemmingen. M.u.v. Afrika lopen alle andere continenten nog achter bij 2019.

Voor Afrika stijgen vooral de relatief dichtbij gelegen bestemmingen als Egypte en Marokko.
Binnen Azië is bij Indonesië sprake van een verdubbeling van het aandeel t.o.v. vorig jaar. Ook Thailand trekt weer fors bezoekers evenals Vietnam.

Wat betreft (Zuid)-Amerika loopt het aandeel in boekingen naar Curaçao flink terug. Voor de andere bestemmingen in Zuid- en Noord-Amerika is het wachten op betere tijden. 

Opvallend is dat binnen Europa de groei ten opzichte van 2022 over de hele breedte van bestemmingen plaats vindt, m.u.v. van een (beperkte) terugval bij Spanje en Griekenland. Ook de Scandinavische landen blijven populair bij de boekers met Denemarken (+57% t.o.v. februari2019) op kop.  

Het persbericht vind je hier.
ANVR en GfK vergelijken de cijfers 2023 met de gegevens van 2022 en 2019 omdat de cijfers van 2020 en 2021 (vanwege de coronapandemie) een minder goede vergelijkingsmaatstaf geven.

Bij Publicaties - ANVR/GfK Boekingsmonitor kun je deze cijfers en die van eerdere maanden terugvinden. De ANVR/GfK-steekproef wordt maandelijks gedaan onder tienduizenden klanten.