Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksClaimstichting tegen Mastercard voor te hoge interchange fees

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Claimstichting tegen Mastercard voor te hoge interchange fees

Woensdag 17 april 2019
De Europese Commissie heeft op 22 januari 2019 een boete opgelegd aan Mastercard wegens het in rekening brengen van te hoge tarieven aan winkeliers die niet konden profiteren van lage interchange fees elders. Voor gedupeerde bedrijven is een Claimstichting Mastercard opgericht. Deze Stichting wil de schade claimen die daarbij is veroorzaakt in Nederland, ten behoeve van gedupeerden. Als dit ook geldt voor betalingen aan jouw bedrijf in de jaren 2011-2015, overweeg dan deelname aan deze Stichting.

​           Mastercard.jpg

Te dure afwikkelingsvergoedingen
Wanneer een consument een creditcard in een winkel of online gebruikt, betaalt de bank van de winkelier of webshop een afwikkelingsvergoeding aan de bank van de kaarthouder voor het voltooien van de transactie. Deze afwikkelingsvergoedingen worden opgelegd aan de banken door creditcardmaatschappijen en tot december 2015 verschilden deze per lidstaat.  MasterCard verplichtte de betrokken banken om de afwikkelingsvergoeding van het land van vestiging van de winkelier toe te passen. Als gevolg hiervan konden de winkeliers in landen met een hoge afwikkelingsvergoeding niet profiteren van lagere afwikkelingsvergoedingen die konden worden aangeboden door kaartaccepterende banken in een andere lidstaat. Nederland was niet het duurste, maar zeker niet het goedkoopste land. Nederlandse winkeliers hebben dus schade geleden.

Fee van 15-30%
De Claimstichting Mastercard wil de  schade claimen die daarbij is veroorzaakt in Nederland, ten behoeve van gedupeerden.  Op deze website http://www.claimstichtingmastercard.nl/ lees je hier meer over.  De rechter beoordeelt de zaak niet opnieuw, maar bepaalt alleen de hoogte van de schadevergoeding. MasterCard heeft de inbreuk overigens erkend.  De Claimstichting MasterCard beoogt via een schadevergoedingsactie namens de deelnemers de door hen geleden schade op MasterCard te verhalen. Zij werken hiervoor samen met het advocatenkantoor BarentsKrans in Den Haag. Het gaat om claims in de periode januari 2011 – december 2015. Het indienen van de claim bij deze Stichting is gratis maar bij een succesvolle honorering van de claim behoud de Stichting 15-30% van het behaalde resultaat.

Indien je een dergelijke schade hebt als hierboven beschreven, geven we je in overweging je aan te melden bij deze Stichting. De ANVR informeert de leden over de mogelijkheid tot het claimen van deze schade maar is verder niet inhoudelijk betrokken bij deze Stichting.