Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksUpdate Zwarte lijst EU luchtvaartmaatschappijen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Update Zwarte lijst EU luchtvaartmaatschappijen

Donderdag 18 april 2019
De nieuwe lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatie- verbod dan wel restricties zijn opgelegd i de Europese Unie, bevat enkele wijzigingen t.o.v. de gepubliceerde lijst in november 2018.

Wijzigingen lijst 15-04-2019 t.o.v. november 2018: 

  • De Angolese airlines TAAG Angola Airlines en Heli Malongo zijn van de lijst afgehaald.
  • Met uitzondering van Air Moldova, Fly One en Aerotranscargo zijn alle Moldavische luchtvaartmaatschappijen op de EU Air Safety List geplaatst. Het toezicht van de 'civil aviation authority'is in Moldavié onvoldoende  om de veiligheid van deze maatschappijen te garanderen.
  • De autoriteiten op gebied van luchtvaart van de Dominicaanse Republiek en Belarus zijn onder verhoogd toezicht gesteld vanwege afname van veiligheid.
  • Een totaal van 120 airlines worden nu geweerd uit het Europese luchtruim.

Klik hier voor de volledige lijst. 

Reisagenten en organisatoren zijn op grond van EU-verordening 2111/2005 verplicht om de zwarte lijst onder de aandacht van passagiers te brengen. Als de reiziger een contract heeft met een organisator voor een buiten Europa door een airline op de zwarte lijst uit te voeren vlucht, maakt hij aanspraak op omboeking of kosteloze annulering.

Indien de reiziger, na hierover te zijn geïnformeerd, toch bereid is te reizen met een black listed carrier, moet worden vastgelegd dat de passagier uitdrukkelijk over de identiteit van de 'zwarte carrier' is geïnformeerd, met boeking van de vlucht vrijwillig akkoord gaat en voor zover nodig afstand doet van een eventueel recht op kosteloze annulering of omboeking. Je kan hierbij gebruik maken van een model informatieverklaring dat door de ANVR in samenwerking met haar Europese zusterorganisaties is ontwikkeld. Zie hiervoor Luchtvaart/Zwarte lijst.