Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation Links​Mazelen: LCR advies

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
​Mazelen: LCR advies

Maandag 29 april 2019
In de Europese landen - Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen -, de Verenigde Staten (met name New York) en de grensgebieden van landen rondom Venezuela komen lokale uitbraken van Mazelen voor. Voor reizigers die in nauw contact komen met de lokale bevolking (bezoek bij familie/vrienden of bij mensen thuis verblijven) kan een vaccinatieadvies gelden. Het verdient aanbeveling reizigers naar deze gebieden hierover te informeren.

Het LCR advies is verdeeld in een standaard advies voor landen waar mazelen endemisch is en gebieden waar lokale uitbraken van mazelen gaande zijn.

LCR advies voor landen waarvoor standaard mazelenadvies geldt
De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Voor deze landen geldt dat vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers die vanaf 1965 zijn geboren en geen mazelen hebben doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

Gebieden met lokale uitbraken
In een aantal Europese landen, waarvoor geen standaard mazelenvaccinatie-advies geldt, zijn er op dit moment lokale uitbraken gaande. Het gaat om de volgende landen: Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Ook in de Verenigde Staten (met name in New York), en in de grensgebieden van de landen rondom Venezuela komen lokale uitbraken voor.

LCR advies voor gebieden met lokale uitbraken
In gebieden met lokale uitbraken wordt geadviseerd om bij nauw contact met de lokale bevolking (familiebezoek, logeren bij mensen in huis) de vaccinatiestatus op peil te brengen. Dit geldt voor reizigers die vanaf 1965 zijn geboren en geen mazelen hebben doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma zijn ingeënt. Bij nauw contact met de lokale bevolking wordt in deze gebieden tevens vaccinatie aanbevolen voor kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

Bij gewone vakantiereizen en bij verblijf op camping of in een hotel of resort is in gebieden met lokale uitbraken (vervroegde) mazelenvaccinatie niet nodig.

Informatie over lokale uitbraken vindt je op de website van het RIVM onder:
- Mazelen in Europa [LINK https://www.rivm.nl/mazelen/mazelen-in-europa ]
- Mazelen in de rest van de wereld [LINK https://www.rivm.nl/mazelen/mazelen-in-de-rest-van-de-wereld ]

Als sprake is van verdere uitbraken wordt dit opgenomen in de aanvullende informatie bij de reisinformatie per bestemming. Het informeren over gezondheidsadviezen is onderdeel van de wettelijk verplichte informatie voor organisatoren.