Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksWetsvoorstel vliegbelasting ingediend bij de Tweede Kamer

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Wetsvoorstel vliegbelasting ingediend bij de Tweede Kamer

Dinsdag 14 mei 2019
Het kabinet heeft het wetvoorstel vliegbelasting ingediend bij de Tweede Kamer. Hierin is een voorstel opgenomen voor een nationale vliegbelasting van € 7 per vertrekkende passagier. Transferpassagiers worden uitgezonderd. De vliegtax gaat naar verwachting per 1/1/2021 in en kan door verrekening van inflatie nog iets hoger uitvallen dan € 7. Ook vracht wordt belast met een bedrag, afhankelijk van gewicht en geluidsklasse van het vliegtuig. Het kabinet houdt een slag om de arm voor het geval een Europese vliegbelasting wordt ingevoerd.

€200 mln opbrengst
Wat betreft de wijze van heffing geldt het volgende:
De belasting wordt geheven op de luchthaven. De luchthaven kan de verschuldigde belasting in rekening brengen bij de betrokken luchtvaartmaatschappijen. De luchtvaartmaatschappij verstrekt aan de luchthaven de gegevens die nodig zijn (aantallen passagiers). De verstrekking van deze gegevens vindt plaats gelijktijdig met de verstrekking van de gegevens die de luchtvaartmaatschappij als gebruiker van de luchthaven verplicht is aan de exploitant van de luchthaven te verstrekken.
Kortom: de gegevens moeten door de luchtvaartmaatschappijen worden aangeleverd aan de luchthaven. Er is sprake van een vlaktax, Kortom, geen differentiatie naar gevlogen afstand. Van de € 200 mln opbrengsten wordt € 188 mln opgebracht door heffing op vertrekkende passagiers. Vrachtvervoer moet € 12 mln opbrengen.

Advies Raad van State geen showstopper
Het advies van de Raad van State is vrij beperkt. De Raad van State stelt vragen bij het oogmerk van de belasting. Is het een gewone belastingmaatregel of probeert het kabinet een milieudoelstelling te realiseren?
Is het laatste het geval dan moet het kabinet aantonen welk doel men verwacht te realiseren en met € 7 per vlucht is het effect (voor het milieu) natuurlijk beperkt. Daarnaast stelt de Raad nog enige vragen bij de heffing voor vracht en het ontbreken van een teruggaafmogelijkheid bij b.v. afwijkingen.
Kortom: geen showstopper voor het kabinet om het wetsvoorstel door te voeren.


Reactie ANVR
Voor een reactie van de ANVR zie "ANVR tegen vliegtax naar schatkist".

Wat betreft de uitvoering moeten reisondernemers er rekening mee houden dat de prijs van € 7 nog iets hoger wordt, maar niet boven de boven de € 7,50 uitkomt. Dit bedrag moet worden opgenomen in de prijzen van reizen met vertrek vanaf 1 januari 2021. De ANVR gaat er vanuit dat airlines gelijk de securityheffing en PSC-toeslag zullen opnemen in de prijs van het ticket. De tax gedraagt zich niet anders dan b.v. de securityheffing of de PSC (zelfde grondslag, zelfde groep passagiers, e.d.). De ANVR zal scherp opletten dat in de uitvoering geen extra administratieve belasting zal optreden voor reisagenten en touroperators.

Meer weten?
Ga naar https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/05/14/wetsvoorstel-nationale-vliegbelasting-ingediend .