Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksHof Amsterdam: Booking.com geen online reisagent

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Hof Amsterdam: Booking.com geen online reisagent

Woensdag 29 mei 2019
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 28 mei jl. in een arrest bepaald dat booking.com geen reisagent is. De zaak, in hoger beroep, was aangespannen door bedrijfstakpensioenfonds Reiswerk Pensioenen en betrof ook stichting Reiswerk. Beide partijen waren van mening dat booking.com wel degelijk een reisagent is in de zin van de verplichtstelling van pensioenfonds en sociaal fonds, en dat booking.com zich bij beide zou moeten aansluiten. Ook de kantonrechter in Amsterdam oordeelde in deze zaak al in 2016 dat booking.com geen online reisagent is.

"De zaak draait bijna in het geheel om één woord: bemiddelen. Het pensioenfonds is van mening dat de activiteiten van booking.com bemiddelingsactiviteiten zijn tussen reiziger en accommodatie-aanbieder. Booking.com zegt alleen een online platform te bieden, waar vraag en aanbod samen komen. Het Gerechtshof Amsterdam besluit dat booking.com niet bemiddelt en dus geen reisagent in de zin van de verplichtstelling is", zegt Frank Radstake, bij de ANVR verantwoordelijk voor pensioenen.

"Het is wel uiterst apart dat het Gerechtshof uitermate karig onderbouwd heeft op welke wijze ze tot deze conclusie zijn gekomen. Dat maakt dat er wat mij betreft na het lezen van het arrest nog weer meer vragen overblijven dan er zijn beantwoord. Het is aan het pensioenfonds om te besluiten hoe ze hiermee verder willen gaan. Wij hebben daar als ANVR geen rol in", aldus Radstake.