Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksReclame Code Commissie: gegarandeerd vertrek moet gegarandeerd zijn

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Reclame Code Commissie: gegarandeerd vertrek moet gegarandeerd zijn

Woensdag 29 mei 2019
De Reclamecode Commissie heeft in een recente zaak een reisonderneming aanbevolen niet langer reclame te maken met 'gegarandeerd vertrek', als dat vertrek later toch niet gegarandeerd blijkt te zijn. Anders dan uitspraken van de Geschillencommissie Reizen zijn uitspraken van de reclamecode commissie slechts aanbevelingen.

In deze zaak heeft een ANVR reisonderneming geadverteerd met 'een gegarandeerd vertrek' en later moeten vaststellen dat de reis geen doorgang kon vinden vanwege een gebrek aan boekingen. Indien op de juiste manier gebruik gemaakt van artikel 4.3. van de ANVR pakketreisvoorwaarden heeft de organisator die mogelijkheid ook. De reclamecode commissie oordeelt niet of een reisonderneming een reisovereenkomst praktisch mag opzeggen, maar of een reisonderneming op een bepaalde manier mag adverteren. Een bedrijf dat een aantal maal omwille van eenzelfde handelswijze een aanbeveling krijgt van de reclamecode commissie, loopt de kans dat er een zogenoemd 'alert' wordt uitgegeven. Dat betekent in de praktijk dat nadrukkelijk (negatieve) publiciteit wordt gezocht tegen de reisonderneming. Dat was eind vorig jaar nog het geval tegen een ANVR-reisonderneming omwille van een andere aanbeveling. Ook daar was de handelswijze volgens de ANVR-voorwaarden gewoon toegestaan.

"Als ANVR zijn we één van de partijen die de speciale Reclamecode Reisaanbiedingen onderschrijft. Met die code geven we een nadere invulling aan sommige open normen in de wetgeving en in de Nederlandse Reclamecode. ANVR-leden houden zich hieraan bij het adverteren, zo is de afspraak. Op dit moment zijn we trouwens aan de slag met een update van de speciale Reclamecode Reisaanbiedingen", zegt Frank Radstake, verantwoordelijk voor Consumentenzaken bij de ANVR.