Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksEuropese klacht van agenten tegen IATA

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Europese klacht van agenten tegen IATA

Woensdag 29 mei 2019
Afgelopen week heeft de ECTAA, de Europese zusterorganisatie van de ANVR, een klacht ingediend tegen IATA bij de Europese mededingingsautoriteit wegens schending van de artikelen 101 en 102 van het EU-Verdrag. Dit is het gevolg mislukte onderhandelingen met de IATA om het huidige distributieprogramma te moderniseren en evenwichtiger te maken.

De commerciële relatie tussen reisagenten en luchtvaartmaatschappijen is in de afgelopen jaren geëvolueerd en heeft niets meer te maken met de voormalige agent-principaal relatie. Luchtvaartmaatschappijen zijn rechtstreeks in concurrentie getreden met reisbureaus over de distributie van vliegtickets, terwijl de klassieke op commissie gebaseerde beloningsregelingen zijn opgegeven. Ongewijzigd echter, is dat luchtvaartmaatschappijen zeer strikte, eenzijdige en onevenredige contractuele beperkingen opleggen aan reisbureaus voor de distributie van tickets, namelijk via het IATA Passenger Agency-programma.

Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR: "De IATA-overeenkomst die door elke IATA geaccrediteerde agent moet worden ondertekend, is 40 jaar geleden opgesteld en voldoet totaal niet meer aan de economische realiteit.
We hebben in de afgelopen jaren  gestreefd naar een gelijk speelveld tussen alle distributiekanalen in het belang van consumenten en bedrijven. Alle pogingen van de ECTAA om het IATA-programma te moderniseren en zinvolle veranderingen te realiseren, zijn systematisch afgewezen"
Reisagenten hebben geen enkele zeggenschap over de besluitvorming en zijn machteloos als het aankomt op het vaststellen van de regels. Dit komt omdat het bestuurslichaam van het IATA-programma,  de IATA Passenger Agency Conference - uitsluitend bestaat uit luchtvaartmaatschappijen, die eenzijdig de programmaregels bepalen.

"Een voorbeeld: IATA heeft  verkooplimieten geïntroduceerd om de financiële risico's voor airlines te beperken. In Nederland wordt hiermee na de zomer gestart. Airlines willen daarnaast dat agenten sneller betalen. Deze nieuwe regels zijn wederom een voorbeeld van de onevenwichtige verhoudingen tussen agenten en airlines. Airlines beperken met deze maatregelen zo hun risico van schade bij faillissement van een agent, maar doen aan de andere kant niets om de schade voor reizigers en agenten zoals bij Airberlin, WOW en vele andere airlines te beperken. De ANVR heeft daarom in maart al het nationale overleg met airlines opgeschort" aldus Schut.
ECTAA verzoekt daarom de Commissie om een onderzoek in te stellen naar inbreuken op mededingingsregels die zijn veroorzaakt door het Passenger Agency-programma van de IATA en om aan deze inbreuken een eind te maken.

Het ECTAA persbericht treft je hier aan.