Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksRIVM/LCR: risico Zikavirus in Zuid-Amerika sterk afgenomen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
RIVM/LCR: risico Zikavirus in Zuid-Amerika sterk afgenomen

Donderdag 6 juni 2019
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. RIVM en LCR zijn van mening dat er onvoldoende reden meer is om voor zwangeren de reis af te raden vanwege het risico op het zikavirus.

Zikakoorts komt voor in (sub)tropische gebieden. Het virus komt al langer voor in Afrika en Zuidoost-Azië. In 2015 heeft het zikavirus zich naar Zuid- en Midden Amerika verspreid en dit heeft toen voor grote uitbraken gezorgd. Inmiddels zijn de grootste uitbraken weer voorbij en is het virus nog wel aanwezig, maar in veel mindere mate. In alle CDZ* gebieden wordt aan alle reizigers geadviseerd om anti-muggenmaatregelen toe te passen. De kans om een zikavirusinfectie op te lopen wordt klein geacht. 

Zika en zwangerschap?
Een infectie met het zikavirus kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Een zikavirusinfectie die is opgelopen tijdens de zwangerschap geeft een verhoogde kans op afwijkingen bij het ongeboren kind. Aan zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd om naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau te gaan voor een persoonlijk advies. De afweging om te reizen wordt door de zwangere gemaakt in gesprek met de reizigersadviseur. Ook indien er een zwangerschapswens bestaat, maken de reizigers zelf de afweging of zij de zwangerschap willen uitstellen.

Zie voor veelgestelde vragen over zwangerschap en zika de website van het RIVM.

Reisondernemers hebben een algemene gezondheids-informatieplicht, waarbij (vóór boeking) kan worden verwezen naar de informatie van LCR welke beschikbaar is per bestemming op www.anvr.nl:
https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx (onderwerp gezondheid).

* Chikungunya, Dengue en Zika (ziekten veroorzaakt door zelfde soott mug).