Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksFAQ over BTW en nieuwe pakketreizenwet

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
FAQ over BTW en nieuwe pakketreizenwet

Zondag 23 juni 2019
In ANVR bericht van 19 juli 2018 hebben wij je geïnformeerd over de relatie tussen de nieuwe pakketreizenwet en de reisbureauregeling. Kort samengevat heeft het Ministerie van Financiën na overleg met de ANVR bevestigd dat de reikwijdte van de btw-reisbureauregeling nog steeds beperkt is tot organisatoren die volgens de contractuele afspraken op eigen naam een pakketreis leveren en daarvoor gebruikmaken van de leveringen van goederen en diensten van andere ondernemers. Handelaren (organisator, doorverkoper, handelaar die een gekoppeld reisarrangement faciliteert) die niet op eigen naam handelen, komen niet in aanmerking voor de btw-reisbureauregeling. Kortom: de nieuwe pakketreizenwet heeft geen gevolgen voor de reikwijdte van de huidige btw-reisbureauregeling. Wij hebben de indruk dat m.n. reisagenten hier nog onvoldoende van op de hoogte zijn.

Hieronder hebben we daarom een FAQ-lijst opgesteld met vragen en antwoorden over dit onderwerp.

 1. Ik stel een reis samen en ik zet daar, conform de nieuwe pakketreizenwet, netjes op dat ik de aansprakelijke organisator ben richting klant, maar op de reisovereenkomst vul ik van de diverse leveranciers alle namen in waardoor ik het niet onder eigen naam verkoop. Van alle onderdelen zijn de prijzen separaat gespecificeerd vermeld.

  Een organisatie kan een reis op eigen naam samenstellen, dit leidt voor de btw tot de reisbureauregeling. Daarnaast kan een organisatie bemiddelen (dus niet op eigen naam handelen) ten aanzien van reisproducten. Dit leidt tot de toepassing van de reguliere btw-regels. Bij bemiddeling is het mogelijk dat de reiziger een of meerdere producten tegelijkertijd boekt. In dit laatste geval, inhoudende dat een organisatie bemiddelt bij de verkoop van producten en dat een reiziger meerdere producten via de organisatie tegelijkertijd boekt, kwalificeert de organisatie conform de nieuwe wet van 1/7/18 als aansprakelijke reisorganisator. Voor de btw blijft de organisatie echter bemiddelaar, mits uit alle feiten en omstandigheden volgt dat de organisatie bemiddelt. Dit houdt naar mijn mening in dat de organisatie in haar algemene voorwaarden, contracten, boekingsbevestigingen, facturen en website aangeeft dat er wordt bemiddelt, dat er geen reis wordt samengesteld door de organisatie en dat de reiziger de producten zelf uitzoekt en boekt via de organisatie. Wel dient er sinds 1/7/18 te worden aangegeven dat conform de nieuwe wet de organisatie wel verantwoordelijk is voor de uitvoering van de producten. Belangrijk is dat de prijzen van de reisproducten separaat op de boekingsbevestiging/ factuur worden getoond en duidelijk wordt aangegeven voor wie wordt bemiddeld.
 2. Ik stel een reis samen en ik zet daar, conform de nieuwe wet van 1/7/18, op dat ik de aansprakelijke organisator ben richting klant, maar op de reisovereenkomst vul ik van de diverse leveranciers alle namen in waardoor ik het niet onder eigen naam verkoop. Maar ik vermeld niet de separate prijzen, alleen een totaalprijs.

  De Reisbureauregeling is van toepassing aangezien geen separate prijzen worden genoemd en de klant dus niet duidelijk is tegen welke prijs er is bemiddeld bij de afzonderlijke  leveranciers.
 3. Ik noem op mijn website enkele voorbeelden van complete reizen "los samengesteld door de reisagent" en op de reisovereenkomst noem ik bij de beschrijving van de diverse onderdelen de verschillende losse leveranciers: een lowcost airline, een beddenbank en een autoverhuurder maar ik vermeld niet de separate prijzen, alleen een totaalprijs.

  Zie 2
 4. Ik noem het op mijn website "los samengesteld door de reisagent" en op de reisovereenkomst noem ik bij de beschrijving van de diverse onderdelen de verschillende losse leveranciers.. Met van alle onderdelen de prijzen separaat gespecificeerd vermeld.

  Zie 1.
 5. Ik boek een Rijn-cruise voor een groepje en  ik huur een bus die ze naar de opstapplaats brengt en noem als organisator op de reisovereenkomst "<Mijn touroperatornaam> groepsreizen".

  Naast het benoemen van de afzonderlijke prijzen van de producten waarvoor is bemiddeld, is een tweede cruciale element voor vaststelling of sprake is van de reisbureauregeling dat de producten niet vooraf worden ingekocht. 
  Bij samenstelling vooraf en inkoop (voorraad) is sprake van verkoop op eigen naam. Je kan dus vooraf wel prijzen afspreken met je leveranciers, maar je moet (indien je niet onder de reisbureauregeling wil vallen ) dan geen voorraad risico lopen. Dus ook niet een minimum afname e.d.. Wanneer je bus en rijn-cruise huurt zodra je de reisovereenkomst met een groep hebt, val je buiten de reisbureauregeling. Wanneer rijncruise en/of bus bezettingsrisico voor jouw rekening komt, val je binnen de reisbureauregeling.
 6. Aan een pakketreis van een touroperator voeg ik een lokaal arrangement toe met stadgids en theaterkaartjes via Viator/getyourguide/withlocals e.d.. Ik vermeld op de reisovereenkomst beide leveranciers, maar niet de separate prijzen, alleen een totaalprijs. Van de touroperator ontvang ik de af te dragen BTW over de marge van de pakketreis. Moet ik over de marge op lokale arrangement ook BTW afdragen?

  Allereerst moet het voor de reiziger duidelijk zijn dat er wordt bemiddeld op de verkoop van de touroperatorreis, anders is ook hier de reisbureauregeling van toepassing. Wat betreft het lokale arrangement, als hier sprake is van een vooraf door de agent georganiseerd arrangement, is bemiddeling niet mogelijk. Wanneer pas na verkoop aan de klant de kaartjes worden ingekocht (dus geen inkooprisico) val dit buiten de reisbureauregeling.  Als het arrangement geen accommodatie en vervoer bevat zijn de reguliere btw-regels van toepassing. Let op, indien men wil bemiddelen dienen de prijzen separaat te worden vermeld en moet worden aangegeven voor welke leverancier(s) er wordt bemiddeld.
 7. Heeft de nieuwe pakketreizenwet ook gevolgen voor toepassing van de reisbureauregeling voor verkopen die niet onder de pakketreizenwet vallen, zoals de verhuur van accommodaties op eigen naam?

  Nee, voor de verhuur van accommodaties op eigen naam heeft dit geen gevolg. De reisbureauregeling blijft gewoon van toepassing. Een recente uitspraak van het Hof in Luxemburg bevestigt dit nogmaals.