Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksBTW over annuleringskosten?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
BTW over annuleringskosten?

Maandag 1 juli 2019
Betreffende de toepassing van BTW op annuleringskosten blijken er tussen touroperators verschillen te zijn in handelwijze. We hebben dit nogmaals laten uitzoeken. Hierbij deze vraag met antwoord welke tevens wordt opgenomen in de Handleiding toepassing Reisbureauregeling en in de Q&A nieuwe reisbureauregeling.

Deze en andere Informatie over BTW kun je terugvinden op het ledendeel -MIJN ANVR - bij het onderwerp BTW (alleen beschikbaar voor leden en businesspartners).

Is btw verschuldigd over annuleringskosten?
Annuleringsopbrengsten vallen niet onder de reisbureauregeling, nu er bij annulering geen reis heeft plaatsgevonden. Zodoende zijn op annuleringsopbrengsten de reguliere btw-regels van toepassing. Ten aanzien van annuleringskosten die een touroperator aan een reiziger berekent, dan wel die een agent namens de touroperator een-op-een aan een reiziger berekent, kan het standpunt worden ingenomen dat er sprake is van een schadevergoeding en dat de annuleringskosten zodoende niet onderworpen zijn aan btw-heffing. Steun hiervoor is te vinden in het (oude) besluit voor reisbureaus.

De provisie die de agent ontvangt van de touroperator over de annuleringskosten kwalificeert daarentegen niet als een schadevergoeding. Een schadevergoeding komt immers slechts de touroperator toe, zijnde de partij die de reisdienst aanbiedt. De provisie dient naar onze mening te worden aangemerkt als een vergoeding voor het feit dat de agent de reisdienst annuleert. Kortom, de provisie zou kunnen worden gezien als administratiekosten. Tegenover de administratiekosten staat dan een dienst van de agent bestaande uit het informeren van de touroperator over de geannuleerde reis en de administratieve werkzaamheden die erbij horen. In dat geval is de provisie in beginsel belast met btw.