Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksHerhaald: aandacht gevraagd voor urenregistratie

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Herhaald: aandacht gevraagd voor urenregistratie

Vrijdag 5 juli 2019
In de zomer van 2018 meldden we al dat de ANVR signalen kreeg dat de Arbeidsinspectie op zeer kritische wijze toezicht houdt op de naleving van de Wet minimumloon, ook in de reisbranche. Met name functies die worden beloond met een vaste dagvergoeding én waarbij er onvoldoende duidelijk kan worden gemaakt hoeveel uren er precies wordt gewerkt per dag, werden daarbij nadrukkelijk onderzocht. Inmiddels zijn er boetes uitgedeeld, ook in de reisbranche.

Ons advies: goed bijhouden gewerkte uren!
De arbeidsinspectie kan bestuurlijke boetes opleggen ingeval van overtreding van de wet. In de Wet minimumloon staat in art. 18b opgenomen in welke gevallen er sprake is van een overtreding waarvoor een bestuurlijke boete kan worden gegeven. Wij raden jullie aan om hiervan nogmaals goed kennis te nemen. Gezien de signalen die wij krijgen is het daarbij onder meer van belang om goed te kijken naar de wijze waarop binnen jullie organisatie wordt vastgelegd hoeveel uren een werknemer heeft gewerkt. In art. 18b sub 2a. staat immers opgenomen dat er sprake is van een overtreding van de Wet minimumloon als een 'werkgever desgevraagd niet of niet tijdig aan de toezichthouder bescheiden kan verstrekken waaruit blijkt hoeveel uren de werknemer heeft gewerkt'. Het is overigens aan de werkgever zelf om te bepalen op welke wijze zij deze informatie wil verzamelen en registreren.

Forse boetes
Uit de beleidsregel bestuurlijke handhaving van de wet minimumloon volgt dat de bestuurlijke boetes die kunnen worden opgelegd bij een geconstateerde overtreding uitermate fors zijn. Dat blijkt nu in de praktijk ook inderdaad het geval.  

Neem voor meer informatie contact op met Frank Radstake via fradstake@anvr.nl.

Klik hier voor het eerdere artikel.