Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksIATA Transparency In Payments (TIP) uitgesteld

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
IATA Transparency In Payments (TIP) uitgesteld

Dinsdag 9 juli 2019
IATA heeft de invoering van Transparency In Payments, kortweg TIP, uitgesteld tot september 2019. Dit wordt veroorzaakt door uitstel van de invoering van de nieuwe datastructuur van BSP (iBSP), dat eveneens met vertraging te kampen heeft. IATA-agenten moeten daarom toestemming voor het gebruik van eigen creditcards e.d. nog even handmatig blijven verwerken.

Als gevolg van de wijziging van IATA Resolutie 890 vorig jaar (acceptatie van creditcards door IATA-agenten) werd het mogelijk om een creditcard van de agent te gebruiken voor de betaling van vliegtickets aan de luchtvaartmaatschappij via BSP, mits hiervoor toestemming aanwezig was van de luchtvaartmaatschappij. Dit raakt eveneens zogenaamde "Virtual Creditcards" die door een IATA-agent worden gebruikt, of creditcards die op naam staan van een persoon of rechtspersoon die op enige wijze verbonden is aan de IATA-agent. Het project Transparency In Payments, kortweg TIP, zorgt er onder andere voor dat IATA agenten en luchtvaartmaatschappijen deze toestemming ook kunnen vastleggen in BSPlink. Daarnaast zal IATA de betalingsstromen van creditcards volledig analyseren en de luchtvaartmaatschappij waarschuwen als wordt vermoedt dat een gebruikte betalingsmethode niet voldoet aan de voorwaarden die de IATA Resoluties hieraan stellen. 
                                       IATAlogo.jpg
Betaling via de aan de agent (c.s.) toebehorende creditcards valt onder de zogenaamde "Alternative Transfer Methods" (ATM), die gebruikt kunnen worden om de BSP betaling aan IATA te voldoen. Een betaling op basis van een ATM wordt in de CRS op een andere wijze ingevoerd en verwerkt dan een normale creditcard of corporate card die toebehoort aan de reiziger of de zakelijke opdrachtgever en zijn daardoor ook herkenbaar.

TIP maakt deel uit van een grotere hervorming van alle BSP's ter wereld. Deze hervormingen worden gefaseerd ingevoerd in de verschillende landen. Deze hervormingen bestaan onder andere uit NewGen ISS (invoering nu gepland op 16-09-2019) en de wijziging van de data structuren van BSP (iBSP), welke is vertraagd tot september 2019. Deze onderdelen hangen nauw samen, waardoor vertraging in één onderdeel gevolgen heeft voor de invoering van andere onderdelen.

IATA heeft gemeld dat de geplande invoering van TIP op 16 juli 2019 is uitgesteld tot 1 september a.s. Dit houdt in dat je pas vanaf die datum de ontvangen toestemmingen voor een ATM betaalmiddel kunt invoeren in BSPlink.

Wij hebben geen informatie over de validatie van het gebruik van een ATM betaalmiddel in de CRS en of dit door dit uitstel wordt geraakt. Dit uitstel houdt evenmin in, voor zover wij weten, dat IATA de controle op de naleving van IATA Resolutie voor wat betreft "agents own cards", zal opschorten of uitstellen.

Meer informatie over TIP of NewGen ISS kun je vinden op de website van IATA. Eventuele vragen hierover kun je sturen aan IATA via de IATA Customer Portal en eventueel aan luchtvaart@anvr.nl.