Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksP2B-verordening vanaf juli 2020 ook voor beperkt aantal ANVR ondernemers geldend

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
P2B-verordening vanaf juli 2020 ook voor beperkt aantal ANVR ondernemers geldend

Donderdag 18 juli 2019
Op 11 juli 2019 is de Europese verordening ‘platform-to-business’ gepubliceerd. Platforms hebben 12 maanden om aan de bepalingen in de verordening te voldoen; dus tot 12 juli 2020. Deze ‘verordening ter bevordering van eerlijkheid en transparantie voor zakelijke gebruikers van onlinetussenhandels¬diensten’ is van toepassing op de relatie tussen platforms (‘onlinetussenhandelsdiensten’) en ondernemers (‘zakelijke gebruiker’).

"Onze verwachting is dat maar een beperkt aantal ANVR-ondernemers zal kwalificeren als platform in de zin van deze verordening of als zakelijk gebruiker een relatie hebben met een dergelijk platform", zegt Frank Radstake, verantwoordelijk voor Consumentenzaken bij de ANVR. "Heel specifiek worden in de toelichting op de wetgeving vergelijkingssites voor vliegtickets en woningen genoemd als platforms die onder de wetgeving vallen. Andere touroperators en reisagenten vallen er in principe niet onder".

De mogelijk belangrijkste eis die wordt gesteld aan een platform die valt onder deze verordening zijn de verplichting in de algemene voorwaarden te beschrijven welke de belangrijkste parameters zijn die de rangschikking op het platform bepalen.

"Deze verordening is vooral bedoeld om de interactie tussen grote platforms en daarvan afhankelijke ondernemers te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de Appstore of Takeaway.com. Dat is bepaalde gevallen ook OTA's eronder vallen was eigenlijk onbedoelde bijvangst van de wetgever. Helaas zijn we er niet in geslaagd de Europese wetgever zo ver te krijgen OTA's expliciet buiten de werking van de verordening te houden. Dat heeft er heel wel mogelijk mee te maken dat de wetgever een partij als Booking.com juist nadrukkelijk wel onder de reikwijdte heeft willen brengen", zegt Radstake.

Voor meer vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Frank Radstake (fradstake@anvr.nl).        

P2B+Factsheet+16072019.pdf