Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksReizen naar gebieden met dengue/knokkelkoorts

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Reizen naar gebieden met dengue/knokkelkoorts

Donderdag 8 augustus 2019
Er zijn berichten in het nieuws over een flinke toename van het aantal dengue gevallen in Zuidoost Azië. Waar gaat het over en wat te doen?

Dengue
Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd en is een virusziekte (bron: LCR). Het virus wordt door een beet van een besmette mug overgedragen, niet van mens op mens.
Dengue/knokkelkoorts verloopt meestal onschuldig met koorts, hoofdpijn en uitgesproken spierpijn en is dan niet van een griep te onderscheiden. Na enkele dagen kan er huiduitslag ontstaan.
In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstig met bloedingen. Er is geen vaccin beschikbaar.
Muggen die dengue overbrengen zijn overdag actief. Daarom is het extra belangrijk om je overdag te beschermen tegen muggenbeten. 
                                    mug.jpg
Dengue is niet nieuw. Vooral tijdens het regenseizoen kan de ziekte in de stedelijke gebieden epidemische proporties aannemen. Met name in Cambodja, Laos, Thailand, Vietnam en op de Filipijnen moeten reizigers alert zijn, maar in principe kan dengue voorkomen in alle landen in Centraal- en tropisch Zuid-Amerika, het Indisch subcontinent en Zuidoost Azië.

Reizigersadvisering

Reisorganisaties moeten de klanten vooraf wijzen op de risico's die klanten kunnen lopen specifiek voor het land waar men naar toegaat. Op de website van de ANVR staat (b.v. www.anvr.nl/thailand) alle noodzakelijke reisinformatie per bestemming waaronder 'Gezondheid'. Voor betrokken landen wordt gewaarschuwd hoe de reiziger zich goed moet beschermen tegen ziekten die door muggenbeten kunnen worden overgedragen.

Het risico van dengue is van te voren bekend en inherent aan het bezoeken van tropische landen. Door maatregelen te nemen (zoveel mogelijk bedekken van de huid en muggenwerende middelen te gebruiken die DEET bevatten) kan de reiziger zich goed beschermen.

Annulering
De organisator kan de reis overeenkomstig de afspraken uitvoeren en de klant weet redelijkerwijs wat hij kan verwachten. Geen reden voor de organisator om reizen te annuleren.
Als een reiziger tóch wil annuleren, kan dat op basis van ANVR Reisvoorwaarden art. 9.
Evt. annuleringskosten zijn voor rekening van de klant.

In een folder van LCR lees je meer over dengue.   
Kijk ook even op de informatie van het RIVM