Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksFlexibele vliegtickets nodig vanwege Brexit?

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Flexibele vliegtickets nodig vanwege Brexit?

Dinsdag 27 augustus 2019
De Telegraaf publiceerde twee weken geleden een artikel waarin, met een verwijzing naar een advies in het VK, werd vermeld om rond de Brexit flexibele vliegtickets te kopen. Naar aanleiding van dit artikel zijn Kamervragen gesteld. Gevraagd is onder meer of de Minister deze oproep aan reizigers deelt die rond de Brexit-datum van 31 oktober a.s. reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Beantwoording van de vragen en het advies aan reizigers kan klanten van ANVR-reisondernemingen raken.

​Je kunt hier het artikel uit De Telegraaf lezen en de gestelde Kamervragen.
De ANVR heeft rechtstreeks overleg met het Ministerie over de gevolgen van de Brexit voor reizigers en dus ook hierover. Voor onze ANVR-leden en Business partners hebben wij in de ANVR white paper Brexit de gevolgen van de Brexit beschreven zowel bij een deal als bij een no-deal. Wij verwachten volgende maand met een update te komen van dit white paper naar aanleiding van de ontwikkelingen sinds de publicatie in januari 2019. Hierin wordt de beantwoording op de Kamervragen meegenomen. 
 

Walter Schut, adjunct-directeur ANVR: "In het Telegraaf-artikel gaat het om de gevolgen voor VK-ingezetenen voor reizen naar en van Europa, die mogelijk na de Brexit geen gebruik kunnen maken van de automatische paspoortcontroles. Dat kan bij reizen op de EU inderdaad het geval zijn. Een probleem overigens dat EU-burgers, reizend naar het VK, niet hebben. In principe zijn de gevolgen voor Nederlandse reizigers van en naar het VK beperkt. Volgens de overheid in het VK zijn de ePassport-gates in het VK voor EU-burgers beschikbaar, óók bij een no-deal Brexit. Kortom: wij zien op dit moment geen reden om klanten extra te waarschuwen voor reizen rond de Brexitdatum".
De op Heathrow overstappende passagiers naar bestemmingen buiten het VK moeten op dit moment wél door de security maar niet door de paspoortcontrole (zie https://www.heathrow..com/flight-connections/at-a-glance). Er zijn geen signalen dat dit gaat veranderen bij een no-deal Brexit per 31 oktober.