Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksPlatformeconomie biedt nadrukkelijk ook kansen!

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Platformeconomie biedt nadrukkelijk ook kansen!

Donderdag 12 september 2019
Op woensdag 11 september werd de notitie 'De platformeconomie; hoe laten we het werken?' aangeboden aan premier Mark Rutte. De notitie is een initiatief van de Taskforce Platformeconomie, een samenwerkingsverband van techbedrijven, platformgebruikers en ondernemers om antwoord te bieden op vraag wat nodig is om het volledige potentieel van de platformsamenleving te benutten. ANVR is al vanaf het begin onderdeel van de Taskforce. In de notitie worden concrete aanbevelingen gedaan om kansen te benutten en negatieve maatschappelijke effecten het hoofd te bieden.

Aanbevelingen Taskforce

"Platformen zijn één van de belangrijkste game changers en drivers van de digitale transitie van onze economie. We zijn daar in de reisbranche één van de voorlopers in. De Taskforce heeft daarom als uitgangspunt dat de transitie naar een platform gedreven samenleving in al zijn facetten omarmd moet worden", zegt Frank Oostdam, directeur van de ANVR.

 "We vinden het een belangrijk aandachtspunt hierbij dat die transitie alleen succesvol kan zijn als we ook oog houden voor de algehele economische en maatschappelijke impact, zoals het concurrentievermogen van álle ondernemers en de bredere impact op thema's als vertrouwen, arbeidsmarkt, leefbaarheid en democratie", zegt Oostdam.

Om de kansen van Platformen zo goed mogelijk te benutten doet de Taskforce de volgende aanbevelingen:

  • Verbeter het investeringsklimaat voor (nieuwe) platformen en vergroot de mogelijkheden tot synergie met andere bedrijven;
  • Verbeter spelregels en toezicht rond mededinging, data en belastingen om effecten van platformen op de economie in goede banen te leiden;
  • Vergroot het maatschappelijk draagvlak door aanpak van bredere effecten rond vertrouwen, arbeidsmarkt en leefbaarheid;
  • Kom met een visie van Nederland en de EU op de rol van technologie in geopolitieke vraagstukken en internationale handel.

 Over de Taskforce Platformeconomie

Eind 2018 werd de Taskforce Platformeconomie door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in het leven geroepen om de implicaties van de platformeconomie te analyserenen en een strategie te ontwikkelen voor Europees en Nederlands beleid. De Taskforce Platformeconomie bestaat onder andere uit ANVR, Microsoft, INretail, Philips, Bouwend Nederland, Thuiswinkel.org, Techniek Nederland, Philips en IBM.

In kleiner verband hebben INretail, ANVR, Thuiswinkel.org en Techniek Nederland de handen ineengeslagen en Retail Platform Nederland opgericht. Vanuit een bottum-up benadering maken de partijen binnen Retail Platform Nederland gebruik van elkaars kennis en kunde en wordt ook aansluitging gezocht met Detailhandel Nederland. Door dit unieke samenwerkingsverband kwam eerder de breed gedragen position paper over de platformeconomie tot stand die tevens diende als belangrijke basis voor de Taskforce notitie.

Brochure Platformeconomie