Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksECTAA roept nieuwe EU-Commissie op te werken aan een concurrerende, transparante en duurzame reismarkt

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ECTAA roept nieuwe EU-Commissie op te werken aan een concurrerende, transparante en duurzame reismarkt

Maandag 2 december 2019
Het Europees Parlement heeft op 28 november 2019 de nieuwe 'von der Leyen-commissie' goedgekeurd die de Europese Commissie tot 2024 zal leiden. Alle commissarissen zijn nu klaar om aan te treden. ECTAA, de Europese organisatie die de reisbureaus en touroperators vertegenwoordigt, wil hen helpen om de reismarkt concurrerender, transparanter en duurzamer.

De Commissie "von der Leyen" is goedgekeurd door het Europees Parlement. Dit is het juiste moment voor ECTAA om zijn belangrijkste prioriteiten voor de periode 2019-2024 te onthullen. Prijstransparantie, neutrale distributiesystemen, duurzaamheid en consumentenbescherming zouden het beleidskader van de nieuwe Commissie moeten ondersteunen. Volgens de Europese organisatie zijn deze principes volledig in overeenstemming met de ambities van president Ursula von der Leyen: de Europese economie moet duurzamer zijn, geschikt zijn voor het digitale tijdperk en werken voor de mensen.

"Reisbureaus en touroperators kunnen bijdragen aan de agenda van de Commissie en niet in de laatste plaats aan de toekomstige Europese Green Deal", aldus Pawel Niewiadomski, voorzitter van ECTAA. "Ze spelen inderdaad een cruciale rol bij het beïnvloeden van veranderingen in consumentengedrag en attitudes ten opzichte van meer verantwoorde vormen van toerisme. Ze helpen ook bij het aanbieden van duurzamere toeristische producten, met behulp van bijvoorbeeld hoge milieu- en sociale prestatie-indicatoren bij hun selectie van leveranciers. "

Elk jaar geven reisbureaus in Europa 300 miljoen vliegtickets uit aan lijnvluchten. Ze verkopen ongeveer 120 miljoen 'prearranged' en 90 miljoen 'dynamic' pakketreizen. Ze zijn een van de eerste industrieën die het digitale tijdperk zijn ingegaan. Een steeds groeiende overvloed aan reisinformatie en aanbiedingen creëert een nog groeiende behoefte aan begeleiding en advies. Om consumenten te helpen het meest geschikte aanbod te vinden, tijd en geld te besparen en nadelige keuzes te vermijden, moet de EU-wetgeving voor reisbureaus de mogelijkheid behouden om toegang te krijgen tot de meest actuele informatie en de consument een neutrale prijsweergave bieden.

Consumenten willen bescherming en transparantie. De EU heeft de richtlijn pakketreizen beschermd. Met het falen van Thomas Cook hebben we de voordelen van deze wetgeving voor consumenten gezien; ze zijn gerepatrieerd en terugbetaald. Aanpassing van de wetgeving inzake de distributie van vliegtickets aan nieuwe marktrealiteit is nu dringend. Consumenten kunnen aanbiedingen van luchtvaartmaatschappijen niet goed vergelijken; de Commissie moet zorgen voor een werkelijk neutrale en onpartijdige weergave van tarieven, ongeacht het boekingskanaal.

"We zijn volledig toegewijd om samen te werken met de Europese Commissie en het Parlement en presenteren onze positieve visie op een Europese agenda voor een innovatieve en duurzame toerismesector", concludeerde Pawel Niewiadomski.

Het manifest "Voor een concurrerende, transparante en duurzame markt, ECTAA-prioriteiten voor de EU-instellingen 2019-2024" is online beschikbaar: http://www.ectaa.org/files/cms/ectaa--manifesto-2019-2024.pdf

https://www.flipsnack.com/ectaa/ectaa-manifesto-2019-2024-ft9sze4ap.html

ECTAA groepeert de nationale verenigingen van reisbureaus en touroperators van 30 Europese landen, waarvan 27 binnen de Europese Unie, en vertegenwoordigt ongeveer 70.000 ondernemingen. Het heeft ook vier internationale leden uit Israël, Maleisië, Marokko en Tunesië