Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksANVR: ZZP- voorstel Koolmees sluit niet aan op werkwijze ZRA en ZSO

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
ANVR: ZZP- voorstel Koolmees sluit niet aan op werkwijze ZRA en ZSO

Dinsdag 10 december 2019
De ANVR geeft in reactie op de voorstellen van Minister Koolmees voor ZZP’ers aan dat de voorgestelde wetgeving niet aansluit bij de werkwijze van ZRA’s en ZSO’s in de reisbranche.

​"ZRA's regelen een complete vakantie of overeenkomsten met leveranciers voor hun klanten en brengen dit onder bij de ZSO waarbij ze zijn aangesloten. De afspraken tussen ZRA en ZSO  laten zich typeren als een franchise-overeenkomst. De ZRA is niet bij de ZSO in loondienst, verricht zelfstandig, op afstand, in eigen tijd en op eigen plaats de werkzaamheden voor klanten die zelf naar de ZRA zijn gekomen. De ZSO levert de agent services wat betreft administratie/automatisering en doet de inkoop/contracting met leveranciers. Iedereen in de reisbranche weet dat een verzoek van een klant niet via uur/factuur gaat. Sterker: wanneer de overeenkomst niet tot stand komt, is er voor de ZRA geen beloning", aldus de ANVR.
Deze no cure/no pay wordt, als uitzondering op de regelgeving, wel genoemd in de toelichting op de wet, en geeft wellicht ruimte om de huidige werkwijze voort te zetten. In haar internetreactie dringt de ANVR er op aan dit al zodanig duidelijker te verwoorden in de wet.

De reactie van de ANVR is te vinden op https://www.internetconsultatie.nl/minimumbeloningzelfstandigen