Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksUpdate EU-lijst onveilige luchtvaartmaatschappijen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Update EU-lijst onveilige luchtvaartmaatschappijen

Woensdag 11 december 2019
De zogenaamde zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen die niet binnen de EU mogen vliegen is op 10 december 2019 geüpdate. Belangrijkste wijziging is dat alle airlines uit Gabon van de lijst zijn verwijderd. Slecht nieuws is er echter voor de Armeense luchtvaartautoriteit die onder verscherpt toezicht is geplaatst.

UIt de nieuwe lijst blijkt dat nu 115 airlines worden geweerd uit het Europese luchtruim:

  • 109 airlines die zijn gecertificeerd in 15 landen (Afghanistan, Angola (met uitzondering van 2 airlines), Republiek Congo, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Kirgizië, Liberia, Libië, Moldovië (uitgezonderd 3 airlines), Nepal, São Tomé & Príncipe, Sierra Leone en Sudan), als gevolg van een gebrek aan voldoende veiligheidsmaatregelen door de luchtvaart autoriteit in deze landen.;
  • Plus zes individuele luchtvaartmaatschappijen : Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Suriname), Med-View Airlines (Nigeria) and Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Een drietal luchtvaartmaatschappijen hebben operationele restricties opgelegd gekregen en kunnen alleen met speciale toestellen naar de EU vliegen:Air Koryo (Noord Korea), Air Service Comores (Comoren) and Iran Air (Iran).

Klik hier voor de volledige lijst. 

Reisagenten en organisatoren zijn op grond van EU-verordening 2111/2005 verplicht om de zwarte lijst onder de aandacht van passagiers te brengen. Als de reiziger een contract heeft met een organisator voor een buiten Europa door een airline op de zwarte lijst uit te voeren vlucht, maakt hij aanspraak op omboeking of kosteloze annulering.

Indien de reiziger, na hierover te zijn geïnformeerd, toch bereid is te reizen met een black listed carrier, moet worden vastgelegd dat de passagier uitdrukkelijk over de identiteit van de 'zwarte carrier' is geïnformeerd, met boeking van de vlucht vrijwillig akkoord gaat en voor zover nodig afstand doet van een eventueel recht op kosteloze annulering of omboeking. Je kan hierbij gebruik maken van een model informatieverklaring dat door de ANVR in samenwerking met haar Europese zusterorganisaties is ontwikkeld. Zie hiervoor Luchtvaart/Zwarte lijst