Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Intranet

Skip Navigation LinksKomend weekend demonstratie op Schiphol

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Komend weekend demonstratie op Schiphol

Donderdag 12 december 2019
Zaterdag 14 en zondag 15 december organiseert Greenpeace een ‘Protestfestival’ op Schiphol. Dit kan invloed hebben op de processen op de luchthaven. Vanaf vandaag zal Schiphol reizigers informeren goed voorbereid op reis te gaan, actuele reisinformatie in de gaten te houden en bij voorkeur met de trein naar Schiphol te reizen. Hebben jullie dit weekend reizigers vanaf Schiphol? Geef hen dan dit advies mee.

Waar gaat het over?

Greenpeace voert actie tegen Schiphol met hun campagne 'Noodlanding voor het klimaat'. Ze maken zich namelijk zorgen over de negatieve impact van luchtvaart op het klimaat. Greenpeace wil 'dat Schiphol de koers radicaal wijzigt, een klimaatplan maakt en de uitbreiding van Schiphol en opening van Lelystad afblaast'. Met hun acties willen ze dat de klimaatcrisis hoger op de agenda van Schiphol en de Nederlandse overheid komt.

Schiphol erkent de noodzaak tot verduurzaming van de luchtvaart: "Wij willen dat de luchtvaart in 2050 emissievrij is, geen uitstoot meer heeft. Dat is een grote opgave, die we met elkaar moeten en kunnen oplossen. Naast het verduurzamen van onze eigen luchthavens, richten we ons op de verduurzaming van de luchtvaartsector."

Wat gaat er gebeuren?

Greenpeace kondigt een massa-actie aan: een protest festival. Tijdens dit weekend wil Greenpeace Schiphol 'aanspreken op hun impact', door actie te voeren op een centrale plek op Schiphol. Met niet alleen spandoeken, maar ook eten, drinken, muziek en acts, helemaal in festivalsferen. Daarmee willen ze het hele weekend een podium claimen, waar ruimte is voor muziek, sprekers en meer. Ze roepen iedereen op om mee te doen en naar Schiphol te komen. Via hun website kunnen mensen zich aanmelden. Ook zullen er andere groepen aanhaken, zoals Extinction Rebellion en Fridays for Future.

Greenpeace heeft geen vergunning actie te voeren op Schiphol Plaza, maar mag gebruik maken van een deel van het Jan Dellaertplein en het plein voor het Sheraton Hotel.

Wat zijn de gevolgen?

Volgens het actiestatement is de actie niet gericht tegen medewerkers van Schiphol, andere bedrijven, de politie of reizigers. Ze willen een vreedzame actie, waarbij veiligheid hun prioriteit heeft.

Ondanks dat, kan de demonstratie gevolgen hebben voor de operatie en reizigersstromen. Het is nog onbekend hoe veel actievoerders er exact naar Schiphol komen, maar de verwachting ligt rond de 1000-2500. Afhankelijk van waar deze actievoerders zich bewegen op Schiphol, kan dit processen verstoren.


Schiphol treft voorbereidingen om in alle mogelijke scenario's maatregelen te kunnen nemen.

Reisagenten en organisatoren kunnen hulp bieden bij het faciliteren van reizigersinformatie.