Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksModel financiële ratio’s van reisbureaus voor touroperators beschikbaar voor accountants

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Model financiële ratio’s van reisbureaus voor touroperators beschikbaar voor accountants

Dinsdag 14 januari 2020
10 jaar geleden heeft de ANVR een systeem van financiële kerncijfers voor reisbureaus ontwikkeld. Via deze cijfers kunnen touroperators snel en eenvoudig inzicht krijgen in het vermogen van reisagenten om aan zijn betalingsverplichting te voldoen zonder dat de reisagent zijn gehele financiële rekening hoeft prijs te geven. Het opstellen van de jaarcijfers is weer begonnen en dus krijgt de ANVR vragen van accountants naar de kerncijfers. Hieronder een toelichting met links.

​De achtergrond van de ontwikkeling van kerncijfers is dat reisagenten aanbetalingen en reissommen van klanten innen t.b.v. van reisorganisatoren. Touroperators zouden hiervoor bankgaranties kunnen vragen maar als iedere touroperator dit doet, kan geen agent daaraan voldoen. Gelet op het innen van touroperatorgelden is het niet onredelijk dat inzicht wordt gegeven in de financiële situatie van een reisagent en zijn mogelijkheden om aan zijn betalingsverplichting te voldoen richting touroperator. Hiertoe is heeft de ANVR een systeem van financiële kerncijfers ontwikkeld. Er zijn slechts 4 ratio's (verhoudingsgetallen) voor jaarcijfers en 2 ratio's voor kwartaalcijfers. Aanlevering deze cijfers volgens de ANVR standaard, betekent dat de agent niet voor elke TO andere cijfers hoeft te leveren. Voor de TO is het handig om cijfers tussen agenten en tussen verschillende jaren te kunnen vergelijken. Voor het bepalen van de ratio's zijn (afhankelijk van het type reisbureau) enkele modellen ontwikkeld.
Er zijn slechts 4 ratio's (verhoudingsgetallen) voor jaarcijfers en 2 ratio's voor kwartaalcijfers. De ratio's kunnen door iedere accountant of administratiekantoor op grond van de jaarcijfers worden geleverd. Hierbij de link voor de 'Kerncijfer modellen' en de 'Toelichting op de kerncijfers'.
De toelichting is, samen met de modellen ook als email op te vragen via ledeninfo@anvr.nl  voor doorzending naar uw accountant.


onderwerpen