Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksOvergrote meerderheid ziet niets in krimp luchtvaart

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Overgrote meerderheid ziet niets in krimp luchtvaart

Woensdag 22 januari 2020
Met een nieuw luchtvaartbeleid van de Nederlandse overheid in het vooruitzicht heeft reisbrancheorganisatie ANVR i.s.m. onderzoeksbureau Abbi insights aanvullend onderzoek gedaan. Zo is gekeken naar het gedrag van de reiziger en zijn Nederlanders gevraagd naar hun mening m.b.t. tot het wel of niet groeien van luchtvaart.

​In afwachting van de luchtvaartnota hebben inmiddels veel partijen al hun stem laten horen. Maar hoe staat de consument hierin? December jl. is een representatieve groep Nederlandse reizigers, in de leeftijd van 18 – 67 jaar en rekening houdend met een goede verdeling op regio, daarom enkele vragen voorgelegd. 

Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR: "Voordat onomkeerbare beslissingen worden genomen, is het belangrijk te weten wat de mening is van de Nederlandse reiziger; uiteindelijk is de Nederlandse vakantieganger én de zakenreiziger gebaat bij een goed  overwogen luchtvaartbeleid. Ook de Nederlandse economie is daarbij gebaat. Als ANVR zien wij het meest in een gematigde groei, want ook wij vinden aspecten als duurzaamheid en terugdringen van CO2 van groot belang."

35% Van de ondervraagden kiest voor groei op de vraag of de Nederlandse luchtvaart verder mag groeien. Velen geven daarbij aan dat het goed is voor de economie en werkgelegenheid, en iedereen zo de mogelijkheid heeft om snel en voordelig te reizen. Anderen tekenen daarbij wel aan dat groeien mag mits milieuvriendelijk. Zo'n 30% vindt het goed zoals het nu is, omdat ook gedacht moet worden aan milieu en natuur. Zij stellen voor korte vluchten te vervangen door bijv. de trein. Slechts 16% ziet luchtvaart liever krimpen.

Als prijsstijgingen het gevolg worden van het inperken van vakantievluchten geeft 41% aan minder vaak te vliegen vanaf een Nederlandse luchthaven. Dat dit niet helpt om CO2 terug te dringen blijkt wel uit de reactie dat 68% aangeeft dan eerst naar een buitenlandse luchthaven te rijden en vervolgens alsnog vanaf daar in het vliegtuig te stappen.

De overheid overweegt om in haar nieuwe beleid misschien voorrang te geven aan transfervluchten voor overstappende passagiers en vakantievluchten te beperken. Op de vraag 'Welke reizigers moeten voorrang krijgen als er niet mag worden uitgebreid?' zijn de ondervraagden duidelijk: slechts 7% geeft de voorkeur aan reizigers die op een Nederlandse luchthaven overstappen.

Meer informatie: ANVR, Mirjam Dresmé, Communicatie, tel. 06 5144 0878.