Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksCorona-virus

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Corona-virus

Maandag 27 januari 2020
De situatie van bestemmingen waar het Corona-virus opduikt, verandert met de dag. De ANVR heeft nauw contact met Buitenlandse Zaken, dat op haar beurt overlegt met RIVM en VWS. Wij willen je uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen en hebben hieronder een aantal meest gestelde vragen geplaatst.

​Deze worden al naar gelang de omstandigheden aangepast en geactualiseerd. Wij hebben inmiddels een inventarisatie gedaan onder China-reisorganisaties.

De ANVR houdt alle informatie voor reizigers en reisondernemingen in de gaten en zal regelmatig een update in een nieuwsbericht aan haar leden sturen. Indien je vragen mist of vragen hebt, laat het ons weten (ledeninfo@anvr.nl).  

             Meest gestelde vragen over het Corona-virus

Wat is het Corona-virus '2019-nCoV'?
Coronavirussen kunnen infecties aan de longen en luchtwegen veroorzaken. Er zijn verschillende soorten, waarvan MERS en SARS de bekendste zijn. In de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei, werden in december de eerste mensen ziek van een nieuw soort coronavirus. Over dit specifieke virus is nog veel onbekend. De Latijnse naam corona verwijst naar de vorm van het virus, het lijkt een beetje op een kroon. Inmiddels is het virus aangetroffen bij verschillende nationaliteiten reizigers die deze provincie hebben aangedaan.

Wat zijn de symptomen van het 2019-nCoV virus en wat kun je doen om te voorkomen?
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts.
Het dragen van mondkapjes is volgens het RIVM niet nodig. Dat is alleen nodig voor medisch personeel. Er is nog geen vaccin tegen dit virus. Mensen die uit de regio Wuhan komen en longklachten hebben kunnen contact opnemen met de huisarts. Geef dan aan wanneer je de regio Wuhan bezocht hebt.

Wat als het virus zich verder verspreidt?
De kans dat het virus zich verder verspreidt is waarschijnlijk, maar de gezondheidsautoriteiten verwachten dat dit beperkt blijft tot reizigers uit Wuhan en de provincie Hubei in China. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden waarbij ook de mensen met wie deze reizigers in contact zijn geweest indien noodzakelijk worden gecontroleerd.

Wat kunnen mensen doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Het advies van RIVM is
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes

Kan ik reizen naar een land waar het virus is opgedoken?
Ja. Er zijn -naast de provincie Hubei in China op maandag 27 januari- geen andere reisrestricties, deze worden niet noodzakelijk geacht. De geconstateerde ziektegevallen betreft reizigers uit Wuhan en deze zijn geïsoleerd.

Waar vind ik meer informatie over dit coronavirus?
RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus/nieuw-coronavirus-in-China
ECDC: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china
WHO: https://www.who.int/ith/2020-24-01-outbreak-of-Pneumonia-caused-by-new-coronavirus/en/ Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken : https://www.anvr.nl/reisinformatie/detail.aspx?bestemming=china&nummer=888 

Ik heb een reis naar China geboekt die in de komende weken vertrekt. Mag ik deze nù al kosteloos annuleren?
Nee. Als de reis niet kan of mag worden uitgevoerd door de reisorganisator dan zal de reisorganisator jouw reis indien gewenst omboeken of annuleren en jou de reissom terugbetalen. De situatie kan per dag veranderen, maar vooralsnog worden alleen niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Hubei met de stad Wuhan als luchthaven, ontraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ik heb een los ticket geboekt, mag ik dit kosteloos annuleren?
Hiervoor gelden de voorwaarden van de airline; die zijn hier van toepassing. Informeer bij je luchtvaartmaatschappij.   

Ik heb kosten gemaakt voor visum, inentingen en andere China-gerelateerde zaken. Kan ik deze kosten ergens verhalen nu dat de reis niet doorgaat?
Dit afhankelijk van je reis- en annuleringsverzekering of je deze kosten terug kunt krijgen. Je kunt hiervoor niet terecht bij de reisorganisator, tenzij de dienst onderdeel uitmaakt van de pakketreis.   

Ik ben op bestemming in China en een deel van mijn geboekte reis kan niet (meer) worden uitgevoerd. Wat moet ik doen?
Je neemt direct contact op met je reisorganisator. De reisorganisator zal voor een passend alternatief moeten zorgdragen.

Dekt het Calamiteitenfonds de financiële gevolgen van het Corona-virus?
Nee. Het Calamiteitenfonds dekt alleen gevolgen van natuurrampen en nu gaat het om ziekte. Maar indien een reisorganisator tegen blokkades aanloopt, laat het weten aan de ANVR, zodat wij kunnen zien óf en wat er gedaan kan worden.