"De uitgangspunten van de ACM geven niet meteen aanleiding tot nieuwe inzichten voor Ondernemers in Reizen. Door zich te houden aan bijvoorbeeld de ANVR Reizigersvoorwaarden en de speciale Reclamecode Reisaanbiedingen hebben ANVR reisbedrijven één en ander al goed geregeld", verwacht Frank Radstake, verantwoordelijk bij de ANVR voor consumentenzaken. "Daarnaast is de leidraad van de ACM uitermate logisch: ze willen dat je tijdig complete, juiste en begrijpelijke informatie aan de consument geeft. Informatie moet goed vindbaar zijn, de vormgeving logisch en eerlijk en standaardinstellingen gunstig voor consumenten (vinkjes!)".
Boekingskosten
ACM geeft in haar leidraad onder meer voorbeelden hoe om te gaan met bijkomende onvermijdbare boekingskosten (in de prijs!) of welke kosten gemeld moeten worden op een uitnodiging tot aankoop (alle!). Een ander voorbeeld is (onterecht) suggereren dat er nog maar één kamer beschikbaar is in een hotel of accommodatie terwijl die op andere websites nog wel te vinden (zouden kunnen) zijn.
Reviews
ACM besteedt ook aandacht aan reviews in haar leidraad. Dat je geen valse reviews mag (laten) maken behoeft geen toelichting. Maar minder bekend is het dat het evenmin is toegestaan negatieve en positieve reviews ongelijk te behandelen bij plaatsing. En als je reviews publiceert, dan moet je ook duidelijk aangeven aan de consument (op een prominente plaats) wat je beleid is betreffende reviews.
"Zoals gezegd zit je als reisondernemer door het volgen van de ANVR Reizigersvoorwaarden en de speciale Reclamecode Reisaanbiedingen in principe al op het juiste spoor. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad de leidraad een keertje door te nemen".
Lees de volledige 'ACM-leidraad bescherming online consument' of de 'samenvatting'.
Voor meer vragen kun je contact opnemen met Frank Radstake via fradstake@anvr.nl.