Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links​Reizigers geen recht op 3 gratis overnachtingen in geval van een quarantaine-situatie

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
​Reizigers geen recht op 3 gratis overnachtingen in geval van een quarantaine-situatie

Maandag 2 maart 2020
De ANVR staat binnen haar Europese zusterorganisatie ECTAA in constant nauw overleg met collega-organisaties in Europese landen als het gaat om de (juridische) ontwikkelingen op het gebied van COVID19. Eén van die onderwerpen betreft een wettelijke bepaling inzake overmacht, die voor ANVR-leden is geregeld in art. 6.3. van de ANVR-reizigersvoorwaarden.

Dat artikel bepaalt dat als vervoer deel uitmaakt van een pakketreis en door overmacht (lees: onvermijdbare en buitengewone omstandigheden) niet kan worden gezorgd voor terugkeer op de afgesproken datum, de reiziger recht heeft op maximaal drie (3) gratis overnachtingen in een, als dat mogelijk is, gelijkwaardige accommodatie.

In overleg binnen ECTAA hebben we vastgesteld dat reizigers op basis van deze (overigens wettelijke) bepaling geen recht hebben op de drie gratis overnachtingen als zij na afloop van hun vakantie langer moeten blijven vanwege een op COVID19 gebaseerde quarantaine-situatie. Dit artikel is nadrukkelijk alleen bedoeld voor een situatie waarbij de terugvlucht daadwerkelijk niet kan plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld in het verleden wel het geval is geweest met de aswolk. In dit geval kan een terugvlucht wel gewoon plaatsvinden, en vindt deze ook inderdaad plaats, maar kan alleen de reiziger er helaas geen gebruik van maken.

De reiziger kan zich voor eventuele (financiële) bijstand het beste richten tot lokale autoriteiten, de eventueel afgesloten reisverzekering en/of consulaire bijstand.

Ingeval van aanvullende vragen kun je kijken bij ons nieuwsbericht van 25 februari jl. Je kunt je klanten natuurlijk altijd verwijzen naar de veelgestelde vragen over dit onderwerp.