Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksReisadvies Italië aangepast: gevolgen voor ANVR-reisondernemingen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Reisadvies Italië aangepast: gevolgen voor ANVR-reisondernemingen

Zondag 8 maart 2020
De Italiaanse overheid heeft omwille van het voorkomen van verdere verspreiding van het Coronavirus besloten de bewegingsvrijheid in het noorden van Italië verregaand te beperken. Reizen binnen, van en naar het gebied mag alleen in verband met werk, gezondheid of een andere dringende reden.

Het gaat om de gehele regio Lombardije en delen van omliggende regio's zoals Piemonte, Emilia-Romagna, Veneto en de Marche. Er zijn berichten dat deze beperkingen gelden tot tenminste 3 april a.s. In andere delen van Italië gelden verregaande beperkende maatregelen, zoals sluiten van musea en beperken van toegang tot of het annuleren van sportevenementen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft op basis hiervan het reisadvies voor Italië verder aangescherpt. Voor de bovenstaande gebieden geldt nu een rood reisadvies wat gelijk staat aan het advies niet te reizen. Voor de rest van Italië geldt een geel reisadvies.
 
Rood reisadvies: gevolgen voor klanten ter plaatse

ANVR-reisorganisatoren die klanten hebben in de bovengenoemde gebieden zullen in principe de klant ook moeten repatriëren. In overleg met de klant en lokale autoriteiten moet echter gekeken worden of repatriëring praktisch wel mogelijk is. Indien er sprake moet zijn van een quarantaine, zijn de kosten hiervan voor rekening van de klant of een eventuele reisverzekering, meldden wij eerder.

Rood reisadvies: gevolgen voor klanten die nog moeten vertrekken
Klanten van ANVR-reisorganisatoren die in de periode tot tenminste 3 april a.s. zouden vertrekken naar de gebieden waarvoor nu een rood reisadvies geldt, hebben het recht om de reis kosteloos te annuleren maar hebben geen recht op een schadevergoeding. Voor klanten van wie de vertrekdatum later ligt moet nader bekeken worden wat de ontwikkelingen zijn.

Oranje reisadvies: gevolgen voor klanten ter plaatse

Zoals wij eerder hebben gemeld hebben reizigers in geval van een oranje reisadvies wegens het Coronavirus geen absoluut recht om kosteloos te annuleren. Er is evenmin een repatriëringsplicht. ANVR-reisorganisaties nemen de reisadviezen wel nadrukkelijk ter harte. Uitgangspunt is hierbij echter de vraag of de reis kan worden uitgevoerd overeenkomstig de reisovereenkomst. Daarbij houden we rekening met om welk gebied het gaat, met wie de reiziger is en het type reis. Mocht inderdaad in heel Italië de toegang tot musea worden geweigerd dan heeft dat nadrukkelijk consequenties voor bijvoorbeeld de uitvoering van cultuurreizen of schoolreizen. Dit kan ook glden in gebieden die geel zijn gemarkeerd. Een beperking van toegang tot sportevenementen kan invloed hebben op de uitvoering van bijvoorbeeld voetbalreizen. We raden reisondernemingen nadrukkelijk aan in contact te treden met jullie klant ter plaatse als er twijfel kan bestaan of de reis (verder) kan worden uitgevoerd conform reisovereenkomst.

Oranje reisadvies: gevolgen voor klanten die nog moeten vertrekken
De gevolgen voor klanten die nog moeten vertrekken zijn feitelijk hetzelfde als voor klanten ter plaatse. Er bestaat geen absoluut recht kosteloos te annuleren in dit geval. Het hangt wederom af van de vraag of de reisovereenkomst kan worden uitgevoerd zoals afgesproken. Is dat het geval, mag de klant vanzelfsprekend wel annuleren, maar dan alleen tegen het betalen van een beëindigingsvergoeding.

Eerst omboeken
Mocht de reis niet kunnen worden uitgevoerd conform afspraak hoeft er natuurlijk niet persé geannuleerd te worden. We raden in alle gevallen aan om de klant bij te staan en in eerste instantie met de klant te bekijken of het mogelijk is de reis om te boeken, bijvoorbeeld naar dezelfde bestemming in een andere periode of naar een andere bestemming in dezelfde periode.    

Neem voor aanvullende vragen contact op met ANVR ledeninfo, via ledeninfo@anvr.nl