Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksAccelya AMSD Rapporten, toch geen online omgeving

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Accelya AMSD Rapporten, toch geen online omgeving

Donderdag 12 maart 2020
De ANVR voert sinds 2003 marktaandeelonderzoeken uit bij IATA-agenten over de omzet van luchtvaartmaatschappijen. Sinds 2013 loopt dit via Accelya, een Spaans bedrijf dat ook de BSP-cijfers voor IATA verwerkt. Accelya heeft dit product – AMSD-rapporten – samen met de ANVR ontwikkeld.

Enige jaren geleden heeft Accelya aangekondigd dat zij de statische rapporten (MS Excel als upload in BSPlink) wilde vervangen in een online omgeving eTravelNet. De Commissie Luchtvaart is vervolgens van start gegaan met een pilot waaruit een aantal belangrijke veranderingen naar boven zijn gekomen. Zo wilden onze leden een verschil in omzet voor de Business en Leisure agenten, maar ook de omzetgegevens uitbreiden met o.a. de vluchttoeslagen die in de taxbox van het ticket worden berekend. Deze online rapporten waren bovendien veel flexibeler, de agent kon de configuratie zelf aanpassen en hierin was tevens de mogelijkheid van een origin/destination selectie. 

Eind 2019 heeft Accelya ons verrast met de mededeling het online platform eTravelNet niet voort te zetten. Dit kwam voor de ANVR als een verrassing omdat we het gevoel hadden bijna bij het eindproduct te zijn. De belangrijkste reden van Accelya was dat er internationaal geen andere markten gevonden waren die het product konden gebruiken, waardoor de ontwikkelingskosten alleen gedragen werden door de ANVR. De ANVR heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat er geen sprake kon zijn van een prijsverhoging als gevolg van de invoering van eTravelNet. Daarnaast heeft Accelya, door de migraties van de internationale BSP's, geen capaciteit meer om dit product verder te ontwikkelen. 

De mutaties in de IATA-locaties van deelnemers is vanwege de overgang in eTravelNet uitgesteld door Accelya, maar de ANVR heeft aangedrongen deze nu wel door te voeren in de statische rapporten. Deze zijn met terugwerkende kracht aangepast per 1 januari 2020, waarna de maandrapporten opnieuw zijn geüpload in BSPlink. Wij zullen alle deelnemers z.s.m. een opgave sturen van de rapporten die zij ontvangen en waarin zij deelnemen. 

Samengevat

  • De AMSD -rapporten blijven vooralsnog geüpload in BSPlink in MS Excel formaat (xlsx).
  • Er komt geen online omgeving voor het AMSD-project.
  • Wijzigingen in IATA-locaties zijn doorgevoerd per 1-1-2020
  • Binnenkort volgt een opgave van de AMSD-rapport configuratie aan alle deelnemers.

De ANVR heeft er bij Accelya op aangedrongen dat de voorgenomen wijzigingen, waaronder het toevoegen van de vluchttoeslagen (YQ/YR) en onderscheid in Business/Leisure in ieder geval eind van dit jaar in de huidige rapporten worden ontwikkeld. Dit is door Accelya nog niet toegezegd maar de ANVR blijft druk uitoefenen om dit te bewerkstellingen. 

Meer informatie over de AMSD rapportages of de configuratie (IATA locaties) van de AMSD rapporten wijzigen? Stuur dan een bericht aan luchtvaart@anvr.nl