Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation Links(A) Relevante informatie reisadviezen àlle landen

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
(A) Relevante informatie reisadviezen àlle landen

Woensdag 18 maart 2020
Reisadviezen: kosteloos annuleren, omboeken of niet? Het aantal landen met een aangepast reisadvies groeit. Om altijd de juiste informatie te kunnen verstrekken per land hieronder de diverse situaties tot op heden. Reisadviezen -voor gebieden waar Corona voorkomt- worden nu zeer regelmatig aangepast door Buitenlandse Zaken; al of niet geadviseerd door RIVM. De Nederlandse ANVR-reisorganisaties nemen deze adviezen ter harte en passen zo nodig hun reizen aan of geven de mogelijkheid tot annuleren en/of omboeken.

Rode kleur
De rode kleur die gebruikt wordt door Buitenlandse Zaken is duidelijk: de reisorganisatie biedt reizen naar deze gebieden niet aan en reeds geboekte reizen worden door de reisorganisatie geannuleerd, omdat de reis niet kan worden uitgevoerd door de reisorganisator zoals is overeengekomen in de pakketreisovereenkomst. Dit geldt in alle redelijkheid alleen voor reeds geboekte reizen in de nabije toekomst.

Oranje kleur
Bij een gebied of bestemming met de kleur oranje verwijst de ANVR de reiziger naar de reisorganisatie om samen met hem te bekijken of deze reis doorgang kan vinden, aangepast of geannuleerd moet worden. De ANVR adviseert de reisorganisaties het reisadvies van Buitenlandse Zaken, mede ingegeven door RIVM, nadrukkelijk mee te laten wegen bij de beoordeling of een reis nog uitgevoerd kan of moet worden.
Bij de beoordeling kan de reisorganisatie rekening houden met wie de reizigers zijn, wat voor soort reis is geboekt en wanneer deze plaats vindt alvorens te bepalen of de reis wordt geannuleerd en de reissom moet worden terugbetaald.    

Inreisverbod door bestemmingslanden
Landen die een inreisverbod hebben ingesteld voor reizigers uit Nederland, vaak geldt dit dan voor alle Schengenlanden, maakt het reizen naar die bestemming effectief gezien onmogelijk.
Maar als de pakketreis door de reisorganisator vanuit zijn kant feitelijk kan worden uitgevoerd (vlucht, hotel en eventueel andere onderdelen van het pakket zijn beschikbaar en theoretisch uitvoerbaar), maar de bestemming ontzegt de toegang, geeft geen visa af of anderszins ligt het feit dat uiteindelijk de reis praktisch gezien niet kan worden gemaakt, niet in de invloedssfeer van de reisorganisator. Dit betekent dat de reiziger de reis niet kosteloos kan annuleren en dus geen recht heeft op terugbetaling van de reisorganisator.   

Bestemmingsland sluit luchtruim of weert airlines uit nadergenoemde landen
Landen die hun luchtruim sluiten voor reizigers uit Nederland of vluchten uit Nederland de toegang ontzeggen, vaak geldt dit dan voor alle/veel Schengenlanden, maakt het reizen naar die bestemming gezien onmogelijk. De pakketreis, waarbij de vlucht is inbegrepen, kan door de reisorganisator niet meer worden uitgevoerd.
Dit valt dan -i.t.t. inreisverbod- wél in de risicosfeer van de reisorganisator. Deze kan met de reiziger overleggen tot omboeken (periode, bestemming) , acceptatie corona-voucher of de reis kosteloos annuleren.