Je bent succesvol ingelogd op Mijn ANVR
Uitloggen
Powered by 
Intranet

Skip Navigation LinksEuropese Commissie bevestigt de rechten van passagiers, ook vanwege COVID-19

Je bent hier:
ANVR  >  ANVR-Nieuws

Nieuws
Europese Commissie bevestigt de rechten van passagiers, ook vanwege COVID-19

Donderdag 19 maart 2020
De EC heeft gisteren, 18 maart 2020, medegedeeld dat de rechten van de passagiers onverkort van kracht zijn ondanks de COVID-19 crisis. De mededeling van de Commissie richt zich op de rechten van zowel vlieg, trein, boot als buspassagiers. De tekst gaat expliciet niet in op Pakketreizenrichtlijn. Wij hebben ten aanzien van de rechten van vliegpassagiers (Verordening (EU) 261/2004) een aantal belangrijke punten op een rij gezet.

 1. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen annuleringen op initiatief van de passagier en annuleringen op initiatief van de luchtvaartmaatschappij.
 2. In geval van annulering door de luchtvaartmaatschappij waarbij de passagier alleen een voucher (of EMD) wordt aangeboden in plaats van de keuze tussen terugbetaling en vervoer langs een andere route, dan heeft dat geen gevolgen voor het recht van de passagier om te kiezen voor terugbetaling.
 3. De passagier behoudt het recht op verzorging gedurende de wachttijd op een andere vlucht bij eerste gelegenheid, tenzij de passagier:
  1. Kiest voor terugbetaling van de volledige kostprijs van het ticket kiest
  2. Een alternatieve vlucht op een latere datum (niet de eerste gelegenheid) aanvaard.

   Onder deze 2 uitzonderingen kan ook het aanvaarden van een voucher worden begrepen.
 4. Het recht op verzorging geldt zelfs wanneer een vlucht wordt geannuleerd als gevolg van buitengewone omstandigheden, d.w.z. omstandigheden die ondanks het treffen van alle redelijke maatregelen niet voorkomen hadden kunnen worden. Ondanks dat de omstandigheden van COVID-19 buitengewoon zijn, bestaan in buitengewone omstandigheden geen gradaties. De rechten van de passagier blijven daarom gewoon gelden.
 5. Er kunnen  in het kader van de COVID-19-uitbraak, specifieke nationale regels zijn vastgesteld die vervoerders verplichten om passagiers terug te betalen of hen een voucher te geven in het geval de passagier een uitgevoerde vlucht niet kon nemen. (Deze zijn op dit moment niet in Nederland)

  De volledige tekst van de mededeling van de Europese COmmisie is hier te lezen: https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/legislation/c20201830.pdf. Bijgevoegd is de Nederlandse vertaling. 

   De ANVR onderzoekt momenteel de gevolgen voor agenten en passagiers ten aanzien van het gebruik van vouchers en EMD's. Wij zullen hierover op korte termijn meer mededelingen doen.